[BBC news na srpskom] Siva ekonomija u 100 reči

Bili ste u prodavnici i niste uzeli račun ili ste upravo naručili majicu preko Instagrama? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan - možda ste doprineli razvoju sive ekonomije. Poslovanje te vrste u Srbiji iznosi oko 15 odsto bruto društvenog proizvoda, navodi se u nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije za ovu i narednu godinu. U novcu - to je više od šest milijardi dolara.

Vlada Srbije predstavila je novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije. Ovaj program predviđa unapređenje rada Poreske uprave, uvođenje podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenje administrativnih i parafiskalnih opterećenja, jačanje svesti o suzbijanju sive ekonomije i efikasniji nadzor.

Cilj države je da u naredne dve godine najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi pređu iz sive zone u legalno poslovanje, a da se obim poslovanja sive ekonomije smanji za oko 200 miliona evra.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu BBC news na srpskom

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE