Broj sezonskih radnika u poljoprivredi, od kada je počela reforma sezonskog zapošljavanja, dostigao je skoro 100.000. O tome kako su se poslodavci prilagodili reformi koja je u budžet Srbije donela jednu milijardu i 900 miliona dinara, ko su sezonski radnici, kao i koji su benefiti elektronske prijave, govorili su u Jutarnjem programu RTS - a, Jelena Bojović, programska direktorka Naleda i Zoran Jakovljev, projektni menadžer u GIZ-u.
Do 2019. godine sezonski radnici bili su angažovani "na crno" u 95 odsto slučajeva. Poljoprivrednici, kojima je lakše prijavljivanje sezonaca bilo najpotrebnije, berače malina, kupina i druge radnike sada prijavljuju sa nekoliko klikova onlajn. Više od hiljadu poslodavaca koristilo je tu mogućnost, najviše u Vojvodini.
Projektni menadžer u GIZ-u Zoran Jakovljević navodi da je 2019. godine, kada je ovaj sistem uveden, bilo registrovano oko 20.000 sezonskih radnika na godišnjem nivou.
- U 2023. godini bilo je prijavljeno negde 49.000 radnika, što je rekordna godina. Poslodavac je dužan da za svaki radni dan plati 550 dinara doprinosa po radniku. Da li će naknadu isplaćivati dnevno, nedeljno ili mesečno – stvar je dogovora. U pripremi je novi zakon koji će proširiti lakše prijavljivanje sezonaca i na druge sektore - istakao je Jakovljev.
Jelena Bojović, programska direktorka NALED-a, navodi primer velikih sportskih dešavanja, kada je velika gužva u kafićima, pa je u tim situacijama potrebno angažovanje dodatnog radnika.
- S druge strane, svi znamo da imamo 50.000 kuća koje angažuju neku vrstu pomoći u kući za peglanje, pranje, to je vrlo
često jednom u dve nedelje - objašnjava Bojović.
04.04.2019
Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za...Pročitaj vest29.10.2024
Broj elektronski registrovanih sezonskih radnika u poljoprivredi, za nepunih...Pročitaj vest27.08.2022
Dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da, u okviru inicijative Otvoreni...Pročitaj vestOva stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.
NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE