[RTS] Malo je i sve manje ponuđača u javnim nabavkama

Država godišnje potroši više od 300 milijardi dinara da bi obezbedila radove, dobra i usluge neophodne za rad lokalnih i republičkih organa. Već više od dve godine postupci javnih nabavki se vode elektronskim putem na portalu javnih nabavki, ali je Srbija i dalje, po oceni stručnjaka, daleko od onog čemu se teži. Saglasni su da je novi Zakon doprineo unapređenju postupka, ali, poručuju, mesta za poboljšanje i te kako ima.

Da "skine" veo tajne sa javnih nabavki, država je odlučila 2019. donošenjem novog Zakona. Kako je tada objašnjeno, cilj propisa koji je između ostalog, omogućio sprovođenje javnih nabavki elektronskim putem, bio je veća transparentnost trošenja oko 300 milijardi dinara godišnje.

- Ostvaren je određeni pomak, pre svega zato što je novi Zakon o javnim nabavkama odnosno novi portal javnih nabavki omogućio veću transparentnost i efikasnost postupaka. Mi sada imamo podatke koliko je primenjeno ekoloških kriterijuma u javnim nabavkama, kao i socijalnih nabavki – kazao je za RTS Nikola Komšić, koordinator za regulatornu reformu u NALED-u.

Prema njegovim rečima, postoji veliki izazov u Srbiji, što je i dalje prevelika upotreba cene kao jedinog kriterijuma za dodelu ugovora. Tokom 2021. godine iznosila je 95%, što je povećanje u odnosu na 2020. kada je bila 94%, kao i da cena ne može uvek da obezbedi kvalitet koji je potreban.

Ostatak teksta pročitajte na linku


Povezani Sadržaji

Vesti

Da li su elektronske nabavke ispunile očekivanja?

30.07.2022

Elektronske javne nabavke unapredile su transparentnost postupaka, pokrenut je novi portal na kojem je ...Pročitaj vest
Vesti

Javne nabavke sa socijalnim elementima šansa za marginalizovane grupe

10.04.2022

Primena tzv. socijalnih kriterijuma za izbor najpovoljnije ponude u postupcima...Pročitaj vest
Vesti

U više od 90% nabavki cena i dalje važnija od kvaliteta

31.05.2022

Za izradu softvera, pribavljanje konsultantskih ili arhitektonskih usluga, izbor...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE