[RTS] U drugom kvartalu stiže portal Frilenseri za prijavu poreza

U Srbiji ima oko 10.000 frilensera, odnosno toliko ih je registrovano. Oni ostvaruju prihode tako što sarađuju sa fizičkim licima, domaćim ili stranim, i sa stranim firmama.

- Došao je trenutak da frilenseri po novom modelu prijave i plate porez za prvi kvartal i to bi morali da učine tokom aprila, ali doneta je odluka da mogu da pričekaju do početka rada portala, preko kojeg će to moći da urade elektoronski - kaže Ivan Radak iz Naleda.

Početak rada portala Frilenseri očekuje se u drugom kvartalu. - Tada će moći elektronskim putem da se prijave na osiguranje, dobiće jednostavnu uplatnicu, sa jednim računom, jedan iznos uplaćuju i tako rešavaju sva pitanja oko poreskih obaveza - objašnjava Radak.

Kamate neće biti za one koji prijave i uplate porez u roku od 30 dana od početka rada portala Frilenseri. Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već danas na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

- PP OPO poreska prijava postoji odavno i može da je koristi onaj ko već sada želi da prijavi i plati porez za prvi kvartal, a PP OPO-K je prijava koja će se
popunjavati putem protala. U PP OPO prijavi ste morali da unosite šifru svake vrste prihoda i broj dana i broj sati i osnovicu za porez i osnovicu za doprinose, a kod PP OPO-K je prijava jednostavnija, unosite samo iznos ostvarenih prihoda i zaokružujete da li hoćete model 1 ili 2 i da li ste zdravstveno osigurani - navodi Radak.

Na portalu Frilenseri korisnici će moći i da procene da li su zaista frilenseri, odnosno da li se mogu oporezivati prema tom modelu. Portal će sam izbacivati i koja je opcija najpovoljnija za korisnika nakon što popuni polja o tome ko je isplatilac, u kom je statusu korisnik (zaposlen, nezaposlen, student, penzioner), da li je rezident, da li ima zdravstveno osiguranje.

Snimak celog gostovanja možete pogledati na linku. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Kalkulator za novo paušalno oporezivanje

15.11.2019

Na portalu www.jpd.rs ilustrativni kalkulator za izračunavanje poreske obaveze za četiri godine unapred...Pročitaj vest
Vesti

NALED Anketa: 70% frilensera bi platilo porez

29.12.2020

Čak 70% frilensera spremno je da plaća poreze i doprinose za svoj rad, ali visoka stopa oporezivanja, neodgovarajući zakonski okvir i...Pročitaj vest
Vesti

Paušalci vole da sami izračunaju porez

18.04.2021

Preduzetnici paušalci i oni koji tek razmišljaju da pokrenu biznis, čak 166.500 puta su tokom prošle godine koristili...Pročitaj vest
Vesti

Srbija spremna za otvaranje poglavlja o oporezivanju

28.05.2021

U četvrtak, 27. maja, u domu Narodne skupštine, na inicijativu Odbora za...Pročitaj vest
Vesti

Štapom ili šargarepom do bolje naplate poreza

10.11.2020

NALED i Univerzitet u Beogradu pokrenuli su danas studentsko takmičenje „Poreska debata: Štap ili šargarepa“....Pročitaj vest
Vesti

Startuje primena novog modela samooporezivanja frilensera

30.03.2023

Ministarstvo finansija, Poreska uprava i NALED tokom drugog kvartala lansiraće...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE