[TV N1] Kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude samo u 7% javnih nabavki

U izradi softvera, prevođenju i nabavci arhitektonskih i građevinskih usluga izbor najniže cene u postupku javne nabavke ne predstavlja efikasno rešenje, a ipak se kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude koristi u samo 7% analiziranih slučajeva. O tome zašto cena ne sme da bude jedini kriterijum za izbor ovih usluga, na koji način se trenutno nabavljaju, šta su specifičnosti, šta određuje kvalitet govorio je Nikola Komšić, koordinator za regulatornu reformu iz NALED-a, gostujući u Novom danu na TV N1.

Analize stanja javnih nabavki u tri oblasti su sprovedene u okviru projekta „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Cilj projekta je unapređenje sistema javnih nabavki. Prema njegovim rečima postoji nekoliko razloga zbog čega su odabrane ove oblasti.

- Pre svega sektor usluga je u periodu kada smo sprovodili ovu analizu ostvario rast kada je u pitanju vrednost nabavki. U 2020. godini je imalo učešće od 28% što je povećanje u odnosu na 2019. godinu kada je učestvovao sa 22%. Drugo, ovo su usluge intelektualnog karaktera gde kvalitet mora da ima primat u odnosu na cenu, a tu potporu smo našli u samom rešenju Zakona u Sloveniji o javnim nabavkama gde su oni propisali da upravo za ove predmete nabavke cena ne sme da bude jedini kriterijum za dodelu ugovora, ističe Komšić.

Kako je naveo, u ovim oblastima u prethodnom periodu u našoj zemlji je došlo do velikih infrastrukturnih projekata kojima inače prethode usluge izrade projektno-tehničke dokumentacije, radi se uveliko proces digitalizacije, razvoj eUprave i ministarstva i druge državne institucije zbog  procesa pridruživanja EU angažuju usluge prevođenja, konsultantske usluge.

- Ono što smo mi u okviru ovih analiza utvrdili jeste da naručioci ne sprovode adekvatno istraživanje tržišta i na taj način nisu upoznati na koji način mogu da obezbede kvalitet i konkurenciju, sa druge strane smo utvrdili da 97% naručilaca smatra da su im potrebne dodatne obuke za primenu drugih kriterijuma osim cene i jako interesantan podatak da od ispitanih naručilaca 87% je upoznato sa kriterijumom, a samo 35% njih primenjuje u praksi kriterijum kvaliteta, što govori da oni da bi izbegli greške u praksi koriste kriterijum najniže cene, a to nije dobro, objašnjava Komšić.

Kada je reč o novom Zakonu o javnim nabavkama, on je istakao da je zakon usklađen sa direktivama EU, da je doprineo većoj transparentnosti postupaka efikasnosti i dodao da je u analizi arhitektonskih usluga došlo do povećanja broja ponuda u odnosu na ranije. Međutim, naručioci treba da imaju dodatne obuke u smislu kako da urade kvalitetno istraživanje tržišta, kako da pripreme konkursnu dokumentaciju, da podstaknu konkurenciju.

U okviru projekta, izrađeni su i vodiči i sprovode se uveliko obuke za naručioce u ovim oblastima kako bi primenjivali kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude. 

Snimak gostovanja možete pogledati u nastavku.

 

 


Povezani Sadržaji

Projekti

Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta

26.01.2021

Projektom je predviđeno unapređenje digitalnih rešenja u sprovođenju javnih nabavki, uključujući e-Portala...Pročitaj više
Blog

U Srbiji će svaki mesec biti Mesec javnih nabavki

Imamo novi Zakon o javnim nabavkama, postupci se vode elektronskim putem na Portalu javnih nabavki, ali je Srbija i dalje, posle godinu dana...Pročitaj blog
Vesti

U više od 90% nabavki cena i dalje važnija od kvaliteta

31.05.2022

Za izradu softvera, pribavljanje konsultantskih ili arhitektonskih usluga, izbor...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE