[TV PRVA] Više od 60.000 sezonskih radnika do sada angažovano putem portala Sezonski radnici

Za nešto više od tri godine od kada je lansiran portal Sezonski radnici, putem njega angažovano je preko 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi. Ovakav sistem omogućio je radnicima da ostvare prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje, da ne budu izbrisani sa evidencije NZS, niti izgube socijalnu pomoć, a poslodavcima veliko finansijsko i administrativno olakšanje.

- Prema izveštajima sa portala sezonski radnici, kojima upravlja Poreska uprava, najzastupljeniji su poslovi čišćenja, pakovanja i sortiranja, zatim poslovi branja jabučastog voća i poslovi pripreme zemljišta, sadnje, setve i žetve. Oko trećine poljoprivrednih radnika je na tim poslovima, i vidimo po komunikaciji od strane proizvođača da svake godine raste potreba za sezonskim radnicima, izjavila je Isidora Šmigić, specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u, gostujuću u emisiji Jutro na TV PRVA.

Prema njenim rečima, najzastupljeniji su radnici između 40 i 65 godina, međutim kako govore podaci sa terena, ima i starijih lica koji su spremni da se posvete ovom poslu. Objasnila je i da reforma elektronskog pojednostavljenog radnog angažovanja sezonskih radnika u Srbiji najviše sličnosti ima sa zemljama poput Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije.

- Međutim postoji razlika u sektoru. Kod nas je predominantno bilo pitanje sezonskih poslova u poljoprivredi, dok je u Crnog Gori u turizmu, a u Albaniji je u pitanju kombinacija – i poljoprivreda i turizam, kazala je Šmigić.

Kada je reč o nedostatku radne snage za pojedine sezonske poslove, ona je istakla da to nije problem samo u Srbiji, čitavom regionu, već i Evropi.

- Činjenica je da ti poslovi jesu teži fizički, tako da ne iznenađuje da je teško naći radnike. Takođe, ipak zahtevaju neku vrstu veština i znanja, tako da informacija koje imamo jeste da vlasnici poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivredni proizvođači najradije pronađu nekoga sa kime dugogodišnje sarađuju, nego da iznova i iznova traže nove radnike, objasnila je Šmigić.

Prema njenom mišljenju, postoji fluktuacija u oblasti sezonskog zapošljavanja, u smislu da se radnici dosta menjaju, traže najbolje uslove, najboljeg poslodavca, te u tom smislu postoji protok, odnosno promena radnika.

- Takođe, ono što je stiglo do nas kao informacija jeste da i kada radnici rade, postoji problem da nisu želeli da budu prijavljeni tj. evidentirani iz bojazni da ne izgube neku vrstu davanja koje imaju - socijalnu pomoć ili drugu vrste novčane pomoći, tako da je to bio problem sa kojim smo se susreli kada smo razgovarali sa poslodavcima o tome kakva je situacija na terenu, istakla je Šmigić.

Snimak gostovanja možete pogledati u prilogu. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Mladi najčešći sezonski radnici u poljoprivredi

14.03.2021

Prosečni sezonski radnik u poljoprivredi je muškarac, između 18 i 30 godina, iz Novog Sada, koji je u protekle dve godine...Pročitaj vest
Vesti

Tri godine reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

27.02.2022

Gotovo 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi evidentirano je od početka...Pročitaj vest
Kliping

[TV Prva] Portal Sezonski radnici najviše koriste poljoprivrednici iz Vojvodine

27.04.2022

Za nešto više od tri godine postojanja putem portala Sezonski...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE