Pametna rešenja za pametne gradove

U sredu, 13. novembra, NALED i Ambasada Koreje u Srbiji organizovali su Korejsko-srpski stručni seminar na temu Pametna rešenja za gradske usluge, povodom tri decenije diplomatskih odnosa dveju država.

Seminar je omogućio priliku za razmenu znanja i iskustava sa korejskim i domaćim stručnjacima i donosiocima odluka iz državne uprave, lokalne samouprave i parlamenta, na temu uspostavljanja efikasnih gradskih usluga za privredu i građane u domenu lokalnog transporta, upravljanja otpadom uz korišćenje otvorenih podataka.

Događaj su otvorili ambasador Republike Koreje Hjongčan Čo, državni sekretar Ministarstva državne uprave Bojan Stević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

- Postoji puno prostora za saradnju Koreje i Srbije u postizanju cilja kao što su mnogo udobniji i povezaniji gradovi, u kojima će građani uživati u kvalitetnijem životu. Primeri gde možemo da sarađujemo jesu usluge zasnovane na IT rešenjima kao što su pametni transport i pametno upravljanje otpadom – izjavio je ambasador Republike Koreje Hjongčan Čo.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave Bojan Stević istakao je da Vlada Koreje snažno podržava razvoj IT sektora u Srbiji i dodao da će zajedno s Vladom Srbije učestvovati u sprovođenju dva projekta razvoja pametnih gradova u našoj zemlji. “Cilj pametnih gradova je ušteda vremena i novca za građane i privredu i prema globalnim procenama, smart rešenja koja u narednih pet godina budu primenjena u 75 najvećih pametnih gradova uštedeće privredi više od 5 milijardi dolara, a građanima čak 27 milijardi“, dodao je Stević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić naglasio je da je cilj da glavni grad bude zdraviji, zeleniji i pametniji i da su najveći izazovi dobro funkcionisanje javnog prevoza, rešavanje saobraćajnih gužvi, energetska efikasnost i tretman otpada.

- U toku je realizacija trogodišnjeg projekta upravljanja saobraćajem od kojeg očekujemo da građanima smanji vreme provedeno u prevozu i vožnji u Beogradu za 20%. Koncept pametnog parkiranja takođe je primer jednostavne tehnologije koja vozačima može da uštedi vreme u traženju parking mesta za petinu i smanji emisiju ugljen-dioksida za 30% - rekao je Radojičić.

Najbolje prakse iz Koreje

Na seminaru u Beogradu istaknuto je da su pametna rešenja potrebna kako bi se odgovorilo na velike izazove koje će nametnuti veliki rast urbane populacije, a to su pre svega zagađenje vazduha, nedostatak vode, elementarne nepogode, starenje stanovništva i saobraćajne gužve.

Predstavljene su i najbolje prakse korejskih gradova Seoula, Goyanga i Bucheona kroz tri prezentacije, u kojima su prikazana rešenja razvoja gradskih usluga. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa različitim strategijama i pristupima u rešavanju problematike urbanog razvoja od saobraćaja, preko otpada do infrastrukture i na koji način tehnologija može da doprinese boljem uređenju i udobnijem životu u skladu sa potrebama ljudi. Koncept otvorenih podataka kroz regulative i dobre prakse su samo neka od rešenja zasnovana na sakupljanju podataka i njihovoj i analizi koja doprinose kvalitenijem životu građana.

Razvoj smart rešenja baziran je na analizi velikog broja podataka. Gradske službe Seula, glavnog grada Koreje, dnevno obrađuju 2,4 miliona informacija da bi unapredili gradski prevoz, a čak 10 milijardi podataka da bi unapredili snabdevanje građana i funkcionisanje lokalne privrede.

U gradovima širom sveta danas živi pet milijardi ljudi, a do 2050. ta brojka će se popeti na čak devet milijardi odnosno 68% svetske populacije. Da bi urbane sredine mogle uspešno da podnesu takav rast biće potrebno da usluge baziraju na tzv. smart rešenjima odnosno IT tehnologijama.

Seoul.jpg

Grad Seoul

Grad Seul je svoju strategiju "pametnog grada" zasnovao na prikupljanju podataka iz različitih oblasti relevantnih za funkcionisanje grada, kao što je nivo čestica, kretanje stanovništva, pravac vetra, koristeći više od 50,000 IoT senzora, i ukrštanju ovih informacija sa podacima iz oblasti ekonomije, socijalne zaštite, saobraćaja, kulture itd. Korišćenje otvorenih podataka omogućilo je gradu da razvije specifično prilagođene usluge koje podržavaju blagovremene reakcije na promenljive okolnosti.

Preuzmite prezentaciju
goyang 2.jpg

Grad Goyang

Pri razvoju koncepta "pametnog grada", Grad Goyang je u fokusu imao građane a ne tehnologiju. U gradu je razvijena mreža solarnih kontejnera koja kroz IoT tehnologije prikuplja podatke o popunjenosti i omogućava efikasnije sakupljanje otpada. U gradu postoje i drugi pametni sistemi poput filtera za prečišćavanje vazduha na autobuskim stanicama na osnovu podataka o zagađenosti, a otvorene podatke o kvalitetu vode, vazduha, bezbednosti mogu koristiti svi građani i privreda.

Preuzmite prezentaciju
bucheon 2.jpg

Grad Bucheon

Bucheon je prepoznat po pametnim rešenjima za upravljanje saobraćajem, i prvi je grad u Koreji u kojem je 2001. uveden sistem za praćenje informacija o kretanju autobusa (Bus Information System - BIS). Grad je razvio i sisteme za pametno parkiranje, i koristi otvorene podatke za bezbednost i efikasnost saobraćaja. Dobitnik je nagrade za lokalne samouprave na 26. svetskom kongresu o pametnom saobraćaju, kao i priznanja za održivi saobraćaj kroz prilagođavanje biciklistima i pešacima.

Preuzmite prezentaciju

 

Pametna rešenja za pametne gradove
Pametna rešenja za pametne gradove
Pametna rešenja za pametne gradove
Pametna rešenja za pametne gradove

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE