Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera

Donator: Evropski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II)
Partneri: Grad Sombor, NALED, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Poslovni inkubator BIOS, Lokalna razvojna agencija grada Belišće
Period realizacije: jun 2019 - maj 2021

Projekat za uspostavljanje i jačanje prekogranične saradnje između industrije i javne uprave-univerziteta-civilnog društva („četvorostruki heliks“) kroz formiranje dva zajednička prekogranična klastera, ima za cilj rešavanje zajedničkih izazova u jačanju potencijala za rast, zapošljavanje i inovacije lokalnih malih i srednjih preduzeća. Dva klastera, jedan u sektoru poljoprivrede i novih tehnologija u poljoprivredi u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i mašinstva u Belišću, formirana su sa ciljem boljeg prenošenja znanja, veština i podsticanja saradnje među MSP, institucijama i organizacijama iz regiona na otklanjanju prepreka u proizvodnji, istraživanju i razvoju, marketingu i unapređuju ukupne konkurentske sposobnosti. 

Ciljevi i aktivnosti
Cilj projekta je jačanje konkurentnosti i prekogranične saradnje industrije, javne uprave, obrazovnih institucija i civilnog društva u Zapadnobačkom okrugu i Osječkobaranjskoj županiji, kroz jačanjei uspostavljanje dva prekogranična klastera kojim upravljaju institucije za podršku poslovanju gradova Sombora i Belišća.

  • Priprema pravnog, finansijskog i organizacionog okvira za uspostavljanje klastera
  • Formiranje dva zajednička klastera
  • Treninzi i studijske posete za članove i potencijalne članove klastera
  • Mentorska podrška zaposlenima u klasteru
  • Poboljšanje javno-privatnog dijaloga na lokalnom nivou
  • Izrada online alata za članove klastera
Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE