Analiza efekata podsticaja u prehrambenoj industriji

Analiza efekata podsticaja u prehrambenoj industriji predstavlja rezultat zajedničkog poduhvata NALED-a i Ministarstva privrede sa ciljem ocene zadovoljstva korisnika sredstava državne pomoći u sektoru prehrambene industrije od 2006. godine do danas i definisanja preporuka za unapređenje efekata dodele državne pomoći u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Analiza se sprovodi u okviru projekta „P2P – Pripremi se za učešće“ koji sprovode CEP, NALED, EWB i CSP uz finansijsku podršku Evropske unije. Nalazi istraživanja i preporuke ove analize mogu poslužiti kao osnova za donošenje nove Uredbe o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih investicija u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda, čije se usvajanje očekuje u toku 2021. godine , ili drugog propisa koji bi trebalo da unapredi sistem dodele podsticaja u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Nakon primene nekoliko uzastopnih Uredbi o dodeli podsticaja u prehrambenoj industriji javila se potreba ocene efekata dodeljene državne pomoći u ovom sektoru, ne bi li se identifikovale ključne prednosti i prostor za unapređenje u postupku dodele sredstava, ali i samoj vrsti i visini dodeljenih podsticaja. Okidač za ocenu efekata bilo je i donošenje Predloga nove uredbe koje je pokrenulo diskusiju među potencijalnim korisnicima državne pomoći.

infografik.png

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE