19 gradova i opština priprema se za ulazak u ligu šampiona lokalnog razvoja

U susret novom krugu certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) održana je obuka za predstavnike 19 gradova i opština koji su iskazali zainteresovanost za priključivanje BFC SEE Programu po novoj, IV ediciji BFC SEE standarda. Među njima su Požarevac, Novi Sad, Leskovac, Šabac, Sombor, Ćuprija, Pećinci, Stara Pazova, Mionica, Lapovo, Kragujevac, Velika Plana, Užice, Loznica, Raška, Kula, Kraljevo, Inđija, Vranje.

Nakon uvodnog obraćanja Marka Marića, šefa BFC SEE programa u NALED-u, u okviru koga je istaknut značaj lokalnih koordinacionih timova i saradnja njihovih članova, u izlaganju Jovice Damjanovića, eksperta za BFC SEE Program, objašnjeni su zahtevi nove edicije standarda, sa posebnim naglaskom na najnovije teme koje pokriva standard - zelena ekonomija i digitalizacija.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. godine i dosad je u zemljama regiona više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces certifikacije, od kojih 21 poseduje validni BFC certifikat, a 17 je u procesu recertifikacije.

Kvalitet lokalnog poslovnog okruženja ocenjuje se na osnovu više od 60 kriterijuma koji su grupisani u 10 kategorija. To su, najpre, posedovanje strateškog plana razvoja sa planom kapitalnih infrastrukturnih ulaganja, postojanje funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i Privrednog saveta za stalnu komunikaciju i saradnju s privredom u cilju kreiranja boljih uslova poslovanja.

Za svaku modernu lokalnu samoupravu neophodno je i da ima efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, da raspolaže informacijama gde je moguće ulagati i koje povoljnosti za investiranje nudi i da je transparentna po pitanju troškova poslovanja za privredu. Potrebno je i da poseduje programe prekvalifikacije radne snage prema potrebama investitora. Posebno se vrednuje stimulisanje razvoja preduzetništva kroz finansijske i nefinansijske podsticaje i olakšice, posvećenost zaštiti životne sredine, kao i digitalizaciji administrativnih procedura i rešenja za  efikasnije informisanje građana i privrede. Ispunjenost kriterijuma potvrđuje nezavisna međunarodna verifikaciona komisija.

BFC SEE program se realizuje pod okriljem Partnerstva za konkurentni region (CORE Partnership) koji okuplja više od 20 institucija i organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova*, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.


Povezani Sadržaji

Vesti

Regionu treba brži razvoj da ne bi izgubio mlađu populaciju

12.10.2023

Revitalizacija odnosa i brže evrointegracije zemalja u regionu biće ključne...Pročitaj vest
Vesti

50 gradova i opština započinju regionalnu trku za nove investicije

28.02.2024

Kako bi zavredele epitet „business-friendly“ lokalne samouprave koja...Pročitaj vest
Vesti

U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

03.03.2023

U okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Srpski gradovi sa BFC certifikatom u vrhu liste Financial Times-a

19.02.2024

U vrhu liste najboljih investicionih lokacija u Evropi, po izboru britanskog...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE