Članovima Saveza za eUpravu predstavljeni preliminarni rezultati projekta LEI

Na online sastanku Saveza za eUpravu, na kome je prisustvovalo oko 40 članova, prezentovani su prvi preliminarni rezultati projekta LEI u okviru kojeg je sprovedeno istraživanje u 140 lokalnih samouprava i gradskih opštinasa ciljem prikupljanja podataka za uspostavljanje lokalnog indeksa eUprave (Local eGovernance Index-LEI) koji će meriti napredak opština i gradova u razvoju elektronske uprave. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, a prvi rezultati za pojedinačne opštine, gradove i gradske opštine očekuju se u toku ovog meseca.

Članovima je predstavljena i nova koordinatorka Jelena Milutinović koja će u narednom periodu voditi Savez za eUpravu. Ona je istakla značaj Akcionog plana za Program razvoja eUprave za period od 2023. do 2025.

- Ovo je ključni dokument u u oblasti eUprave i ePoslovanja, koji treba da bude, uz novi Program razvoja eUprave, usvojen do kraja ove godine. U okviru njega ističu se četiri posebna cilja: Razvoj infrastrukture u elektronskoj upravi i obezbeđivanje interoperabilnosti, Unapređenje pravne sigurnosti u korišćenju elektronske uprave, Povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa i Otvaranje podataka u javnoj upravi - rekla je Milutinović i dodala da je na inicijativu NALED-a u ovaj dokument ušla i mera Unapređenja dostave u elektronskoj upravi (eDostava).

U prethodnom periodu, kako je navela, sprovedeno je i deset obuka iz informacione bezbednosti za 35 sistem administratora iz lokalnih samouprava, u saradnji sa Nacionalnim CERT-om Republike Srbije RATEL-om. Takođe, organizovana je završna obuka za elektronsko fakturisanje za javni sektor, u saradnji sa Ministarstvom finansija, na kojoj je učestvovalo više od 150 polaznika iz državnih preduzeća, javnih ustanova i jedinica lokalnih samouprava.

Podsetimo, Savez za eUpravu osnovan je u julu 2016. godine sa ciljem definisanja preporuka privredi za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji kroz razvoj elektronske uprave i elektronskih servisa, promovisanja kao i pružanja podrške unapređenju eUprave u Srbiji. U svom sastavu broji 77 članova iz privrednog sektora u oblasti ICT-a, finansija i osiguranja, trgovine, lokalnih samouprava i drugih institucija, udruženja i organizacija civilnog društva.


Povezani Sadržaji

Vesti

eFakture startuju 1. maja, održana završna obuka za javni sektor

18.04.2022

Obavezna primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora...Pročitaj vest
Vesti

Održana prva sednica Saveza za eUpravu u 2022. godini

25.03.2022

Projekat uspostavljanja Lokalnog indeksa eUprave, promovisanje bezgotovinskog...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE