Inovativna rešenja za upravljanje biorazgradivim otpadom

U Srbiji se godišnje proizvede ukupno 900.000 tona biorazgradivog otpada. Zakon o upravljanju otpadom ne predviđa obavezu odvojenog sakupljanja, zbog čega više od 500.000 tona završi na komunalnim deponijama.

UNDP je u saradnji sa NALED-om održao radionice u Nišu, Novom Sadu, Čačku i Beogradu, gde su učesnici zajedno radili na razvijanju inovativnih ideja za bolje sakupljanje i tretman biorazgradivog otpada.

Ovom prilikom, predstavnici Saveza za zaštitu životne sredine NALED-a predložili su, kao potencijalnu meru za unapređenje propisa, usvajanje Pravilnika o upravljanju kuhinjskim otpadom za objekte koji proizvode velike količine hrane. Pravilnikom bi bila propisana obaveza odvojenog sakupljanja ove vrste otpada i njegove predaje ovlašćenom operateru.

Na radionicama je skrenuta pažnja i na značaj prevencije stvaranja otpada, tako da se na prvom mestu spreči nastanak viškova hrane, a da se višak koji ipak nastane dalje donira, ukoliko je hrana upotrebljiva, a zatim koristiti za ishranu životinja. U slučaju da ipak dodje do stvaranja otpada, najbolje po životnu sredinu bi bilo da se organski otpad kompostira i dobijeni humus koristi kao organsko đubrivo ili tretira procesom anaerobne digestije i drugim termičkim tretmanima za dobijanje energije.

U okviru Izazova za inovativna rešenja u upravljanju bio-razgradivim otpadom, UNDP uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i Ministarstva zaštite životne sredine početkom marta raspisuje poziv za sufinansiranje i podršku za implementaciju projekata u upravljanju bio otpadom. Radionicama su prisustvovale zainteresovane lokalne samouprave, javna komunalna preduzeća, privrednici, organizacije civilnog društva i naučno-istraživačke ustanove.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Formiran Savez za zaštitu životne sredine

10.12.2019

Savez je okupio više od 30 članova iz redova društveno odgovornih kompanija, lokalnih samouprava i udruženja...Pročitaj vest
Stranica

Savez za zaštitu životne sredine

NALED je krajem 2019. godine osnovao Savez za zaštitu životne sredine kao programsku platformu koja će okupiti donosioce odluka i...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE