Nagrađene najbolje minijature

Tradicionalna žirirana izložba najlepših rukotvorina Srbije „100 žena – 100 minijatura“ održana je danas u Narodnoj skupštini. Tom prilikom  nagrađene su Nataša Cvejić iz Beograda, Katarina Mandić iz Pančeva, Jovanka Ćirić iz Bele Palanke i Snežana Jovanović iz Velikog Gradišta.

Minijature koje su izradile u tehnikama veza, tkanja, necanja i pustovanja odabrane su kao najbolje u konkurenciji 164 rada koje je poslalo 77 žena iz 23 grada i opštine. Specijalna nagrada za najbolje autore mlađe od 30 godina otišla je u ruke 22 mališana iz zabavišta u selu Čitluk kod Kruševca koji su radovima želeli da skrenu pažnju na svoje obdanište kojem je potrebna pomoć za rekonstrukciju.

- Jedan od ključnih aspekata politike Vlade i parlamenta jeste da stvorimo ambijent za zapošljavanje i promovisanje umeća koje žene mogu da ponude kao menadžerke i preduzetnice. Podstaći ćemo institucije da koriste tradicionalne rukotvorine kao protokolarne poklone jer je to naš ponos, a kao zakonodavna institucija parlament će raditi na razvoju regulative kako bismo obezbedili podsticaje ženama u ovoj oblasti – istakao je potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart istakla je da rad žena nije važan samo iz ugla kreativnosti već i značaja koji daju razvoju društva. Ona je ocenila da je njihovo ekonomsko osnaživanje prioritet i da tradicionalne rukotvorine imaju veliku vrednost za lokalnu ekonomiju. Generalni direktor kompanije CRH Srbija Roman Menc naglasio je da ta kompanija podržava očuvanje kulturnog nasleđa, razvoj obrazovanja i infrastrukture, a posebno žene u preduzetništvu zbog čega rado podržavaju događaje koji slave kulturu Srbije.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović izjavila je da broj učesnika izložbe „100 žena – 100 minijatura“ iz godine u godinu raste, a posebno raduje to što je ove godine prijavljeno čak 28 mlađih od 30 godina što je dobra vest za napore ka omasovljenju inicijativa za očuvanje kulturnog nasleđa.

- Potrebna je podrška države i pozivamo ministarstva kulture i obrazovanja da u vreme usvajanja budžeta izdvoje više sredstava za angažovanje mladih u ovoj oblasti. Poziv upućujemo i gradovima i opštinama da žirirane izložbe organizuju na lokalu i ponovo otkriju i promovišu lepote svojih krajeva. Takođe, kompanije pozivamo da misle na žene kada kupuju poklone za poslovne partnere. Pravo je vreme da odgovorno kupujete i pružite priliku da ostvare prihode – rekla je Jovanović.

VI žiriranu izložbu „100 žena – 100 minijatura“ organizovali su Etno mreža, NALED i Narodna skupština uz podršku Grada Beograda, Ministarstva spoljnih poslova i društveno odgovornih kompanija CRH Srbija, SAP, Eurobanka i Telekom Srbija. 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE