Obuke iz oblasti unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja održane u opštinama Kumanovo i Staro Nagoričane

Lokalni ekonomski razvoj (LER) znači više od samo ekonomskog rasta. LER promoviše učešće i lokalni dijalog, povezujući ljude i njihove resurse za bolje zapošljavanje i veći kvalitet života za sve u zajednici. A uloga opštinskog osoblja u efikasnom osmišljavanju i sprovođenju politike LER je svakako ključna. Jedinice lokalne samouprave ulažu sve veće napore da kontinuirano razvijaju veštine LER i stručnost u oblasti politike kao deo svojih programa razvoja ljudskih resursa.

Opštine Kumanovo i Staro Nagoričane su posvećene poboljšanju lokalnih uslova za socio-ekonomsko osnaživanje svojih građana, aktivno osmišljavajući lokalne razvojne planove i težeći ka većem broju mogućnosti zapošljavanja. To dodatno potvrđuje njihova snažna podrška implementaciji prekograničnog projekta „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“, koji uključuje i srpske opštine Lebane, Vlasotince i Surdulica, projekta koji realizuje Fondacija za upravljanje i Industrija u partnerstvu sa NS žena "Ruža" (Srbija) i Građanskim centrom "AktivUm" (Makedonija).

Trenutno, projekat sprovodi 4-dnevnu obuku o razvoju kapaciteta za LER politike opštinskog osoblja iz Kumanova i Starog Nagoričana, gde će biti razmotreni relevantni aspekti planiranja, implementacije, praćenja i evaluacije politike. Kombinujući teorijske koncepte sa praktičnim primerima, obuka će doprineti daljem podizanju veština politike, veština koje će učesnici moći da primene u praksi u svojim svakodnevnim aktivnostima javne politike. Obuku sprovode iskusni stručnjaci za LER iz organizacije Ruralna koalicija, uključujući više od 12 predstavnika obe opštine. Obuka u Kumanovu održana je 22., 24. i 01. februara, 3. marta, dok je u Starom Nagoričanu 1., 4., 7. i 8. marta 2022. godine.

Projektom je završeno mapiranje resursa i potencijala ciljnog prekograničnog regiona, au narednim koracima fokus će biti na definisanju i implementaciji konkretnih mera za lokalni ekonomski razvoj. Realizacija projekta se odvija u bliskom partnerstvu sa svim uključenim opštinama, čime se dodatno pokazuje njihova posvećenost stvaranju boljih lokalnih uslova za sve građane.


Povezani Sadržaji

Vesti

Lebane, Surdulica, Vlasotince i NALED zajedno pomažu poljoprivrednicima na jugu Srbije

01.03.2022

Nestabilnost i nepredvidivost cena, manjak pijaca, nedovoljna tražnja,...Pročitaj vest
Kliping

Panel diskusija u okviru Paradajz festa

25.08.2021

U okviru drugog dana poljoprivredno turističke manifestacije „Paradajz fest“ koja se realizuje pod pokroviteljstvom...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE