Omogućiti vakcinaciju u romskim naseljima

Neophodno je što pre omogućiti imunizaciju Roma u njihovim naseljima i mestima koja su im lako dostupna, kako bi se masovnije vakcinisali, zaključak je današnje zdravstvene radionice koja je održana u opštini Zvezdara. 

Eksperti Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ danas su u Velikom Mokrom Lugu razgovarali sa Romima i Romkinjama o značaju prevencije, imunizacije i oporavku od virusa Kovid-19. U saradnji sa NALED-om, GIZ-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, radionice se organizuju na otvorenom u 54 podstandardna romska naselja u 18 lokalnih samouprava.

- Programom Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ želimo da pomognemo pripadnicima osetljivih kategorija da dobiju bolji pristup informacijama, prevenciji i oporavku od Kovida-19, kao i da ojačamo kapacitete opština za odgovor na potrebe lokalnih zajednica u kriznim situacijama. Programom je predviđeno i  ekonomsko osnaživanje Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz radno angažovanje 210 korisnika u 6 lokalnih opština. Nadam se da ćemo tako omogućiti bolji položaj u društvu onih koji su često na marginama i dokažemo da su solidarnost i partnerstvo presudni u datim okolnostima – rekao je šef Odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Savezne republike Nemačke Kristijan Šiling.

Radionice su dosad održane u Novom Pazaru, Požarevcu, Apatinu, Baču, Aleksincu, Kragujevcu i Kruševcu, a u naredne dve nedelje očekuju se i u Beogradu na još tri lokacije u opštini Zvezdara, na Novom Beogradu, u Vranju,  Pirotu, Subotici, Valjevu, Vršcu, Somboru, Raškoj i Kraljevu.
- Dok većina naših građana do vakcine dolazi brzo i lako uz nekoliko klikova na portalu eUprave, za romsku populaciju to može biti izazov, jer većina i dalje živi u teškim uslovima bez pristupa računarima i internetu. Kako bismo im približili benefite imunizacije, u okviru projekta izradili smo i brošure na romskom i srpskom jeziku koje pored osnovnih podataka o načinima prenošenja infekcije i simptomima, sadrže i informacije o postupku prijave za vakcinu – poručila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović. 

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sprovodi mere  za suzbijanje diskriminacije i stereotipa, zatim za unapređenje saradnje između ključnih institucija što na nacionalnom nivou, tako i na lokalnom nivou i  mere ekonomskog osnaživanja i razvijanja lokalnih mehanizama. Od početka pandemije Kovid-19, odnosno maja 2020. godine prepoznata je potreba da se dodatna podrška pruži marginalizovanom stanovništvu s ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije. 


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE