Opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem uvode virtualnog asistenta za građane

Juče je u Laboratoriji dijaloga lansiran regionalni projekat uvođenja virtuelnih asistenata za 24/7 podršku građanima i privredi u lokalnim samoupravama. Novu ChatBot tehnologiju razvija SAGA uz podršku GIZ-a i NALED-a u business-friendly gradovima Sombor, Šabac, Laktaši i Bijeljina. To će omogućiti da korisnici do informacija dođu brže i efikasnije, u bilo koje doba dana putem mobilnih telefona ili računara, dok se gradovima i opštinama otvaraju prilike za razvoj novih usluga.


Ono što ChatBot čini jedinstvenim u odnosu na druge kanale komunikacije jeste raspoloživost virtualnog asistenta 24 sata dnevno, sa većim mogućnostima obrade zahteva jer na upite odgovara kompjuterski program, a ne osoba. Praksa je pokazala da građani postavljaju identična pitanja u čak 72% slučajeva što oduzima puno vremena službenicima koji će uvođenjem ChatBot-a moći da budu preusmereni na druge poslove.


- Zajednički interes građana i državne uprave je da unaprede međusobnu komunikaciju i učine je otvorenijom i bržom. Dostupna i pravovremena informacija podiže nivo obostranog poverenja i time osnažuje uverenje da država stoji kao garant sigurnosti građana i razvoja društva - rekao je Milan Jevtić, direktor divizije Softverska rešenja u kompaniji Saga Beograd, koja je zadužena za izradu softverskog rešenja.


Aplikacija će početi s radom naredne godine, nakon uspešne implementacije i obuke opštinskih službenika. Do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge gradove i opštine.


- Svi gradovi i opštine uključeni u projekat su uspešno prošli proces sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem i u rad administracije uvele najviše međunarodne standarde. To znači da strateški pristupaju lokalnom razvoju i sada idu korak dalje uvodeći interaktivan sistem iz kojeg će učiti šta je to što građane najviše zanima i šta ih muči u kontaktu sa lokalnim službama – rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.


Amira Omanović, predstavnica Nemačke razvojne saradnje i menadžer na projektu, istakla je da uvođenjem novih, digitalnih i inovativnih rešenja, opštine i gradovi unapređuju svoje usluge što doprinosi povećanju zadovoljstva korisnika. „Nove generacije zahtevaju usluge prilagođene modernom vremenu, tako da opštine moraju uskladiti svoje poslovanje sa novim potrebama“, kazala je Omanović.


Sporazum o saradnji na uvođenju ChatBot tehnologije na današnjoj konferenciji potpisali su predstavnici Sombora, Šapca, Bijeljine, Laktaša, kao i organizacije koje realizuju projekat – SAGA, NALED, Privredna komora Republike Srpske i GIZ. Projekat Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvođenjem ChatBot aplikacije je podržan kroz develoPPP.de program, koji sprovodi GIZ po nalogu Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE