Opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem uvode virtualnog asistenta za građane

Juče je u Laboratoriji dijaloga lansiran regionalni projekat uvođenja virtuelnih asistenata za 24/7 podršku građanima i privredi u lokalnim samoupravama. Novu ChatBot tehnologiju razvija SAGA uz podršku GIZ-a i NALED-a u business-friendly gradovima Sombor, Šabac, Laktaši i Bijeljina. To će omogućiti da korisnici do informacija dođu brže i efikasnije, u bilo koje doba dana putem mobilnih telefona ili računara, dok se gradovima i opštinama otvaraju prilike za razvoj novih usluga.


Ono što ChatBot čini jedinstvenim u odnosu na druge kanale komunikacije jeste raspoloživost virtualnog asistenta 24 sata dnevno, sa većim mogućnostima obrade zahteva jer na upite odgovara kompjuterski program, a ne osoba. Praksa je pokazala da građani postavljaju identična pitanja u čak 72% slučajeva što oduzima puno vremena službenicima koji će uvođenjem ChatBot-a moći da budu preusmereni na druge poslove.


- Zajednički interes građana i državne uprave je da unaprede međusobnu komunikaciju i učine je otvorenijom i bržom. Dostupna i pravovremena informacija podiže nivo obostranog poverenja i time osnažuje uverenje da država stoji kao garant sigurnosti građana i razvoja društva - rekao je Milan Jevtić, direktor divizije Softverska rešenja u kompaniji Saga Beograd, koja je zadužena za izradu softverskog rešenja.


Aplikacija će početi s radom naredne godine, nakon uspešne implementacije i obuke opštinskih službenika. Do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge gradove i opštine.


- Svi gradovi i opštine uključeni u projekat su uspešno prošli proces sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem i u rad administracije uvele najviše međunarodne standarde. To znači da strateški pristupaju lokalnom razvoju i sada idu korak dalje uvodeći interaktivan sistem iz kojeg će učiti šta je to što građane najviše zanima i šta ih muči u kontaktu sa lokalnim službama – rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.


Amira Omanović, predstavnica Nemačke razvojne saradnje i menadžer na projektu, istakla je da uvođenjem novih, digitalnih i inovativnih rešenja, opštine i gradovi unapređuju svoje usluge što doprinosi povećanju zadovoljstva korisnika. „Nove generacije zahtevaju usluge prilagođene modernom vremenu, tako da opštine moraju uskladiti svoje poslovanje sa novim potrebama“, kazala je Omanović.


Sporazum o saradnji na uvođenju ChatBot tehnologije na današnjoj konferenciji potpisali su predstavnici Sombora, Šapca, Bijeljine, Laktaša, kao i organizacije koje realizuju projekat – SAGA, NALED, Privredna komora Republike Srpske i GIZ. Projekat Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini uvođenjem ChatBot aplikacije je podržan kroz develoPPP.de program, koji sprovodi GIZ po nalogu Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem uvode virtualnog asistenta za građane
Opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem uvode virtualnog asistenta za građane
Opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem uvode virtualnog asistenta za građane
Opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem uvode virtualnog asistenta za građane

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE