Preko 60 učesnika iz regiona i EU učestovalo na radionici ,,Napredak država kandidata u regionalnoj politici

Da li i na koji način Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) priprema zemlje kandidate i potencijalne kandidate za regionalnu politiku Evropske unije i strukturne fondove bila je središnja tema onlajn radionice „Napredak država kandidata u regionalnoj politici“ u okviru 19. Evropske nedelje regiona i gradova za preko 60 učesnika iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana. Skup je organizovao NALED u saradnji sa sa Evropskom komisijom (DG REGIO – Generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku).

Učešće na panelu uzeli su Žil Kitl, predstavnik Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku, Aleksandar Andrija Pejović, konsultant i bivši ministar evropskih poslova Crne Gore, nacionalni IPA koordinator za pretpristupne fondove i glavni pregovarač za pristup Crne Gore Evropskoj uniji, zatim Andrija Pejović, konsultant za strateško planiranje i programiranje, kao i Nataša Mikuš Žigman, državni sekretar u hrvatskom Ministastvu ekonomije i bivši šef radne grupe za pregovaranje poglavlja 22. Radionicom je moderirala Ana Ilić, direktorka za dobru upravu, NALED.

Ovom prilikom predstavljeni su i preliminarni rezultati Analize napretka država kandidata u regionalnoj politici koju NALED sprovodi za potrebe EK (DG REGIO) od decembra 2020. godine, a razgovaralo se i o aktuelnim izazovima i mogućim rešenjima.

Nedostatak potrebnih znanja, manjak koordinacije, nemogućnost da se prepoznaju ključni ključni prioriteti u okviru poglavlja 22, neadekvatni kapaciteti potencijalnih korisnika fondova u okviru EU kohezione politike samo su neki od identifikovanih problema u ovoj oblasti.

Prema oceni učesnika, postojeći IPA fondovi nisu dovoljni da bi se umanjile razlike između zemalja kandidata i zemalja članica, zbog čega je potrebno preduzeti niz mera. Najpre, potrebna je veća usklađenost IPA sistema sa potrebama i procedurama kohezione politike EU, kao i odgovarajuća  ulaganja u cilju uspešnije implementacije EU regionalne politike. Uz to, preporuka je i da mape puta za izgradnju administrativnih kapaciteta postanu obavezne za zemlje kandidate i potencijalne kandidate i povezane sa procesom ekonomskog upravljanja.

Kao potencijalno rešenje istaknut je i pristup „učenje kroz rad“, i to kroz obuke nacionalnih aktera koji treba da budu odgovorni za upravljanje IPA za pripremu kohezione politike, a bilo je i predloga koji su se odnosili na izraženiju socio-ekonomska komponentu IPA i dosledniju primenu mehanizama implementacije i konvergencije.

Kada je reč o finansijskim izazovima, panelisti su ukazali na potrebu uravnoteženja ulaganja u skladu sa pristupom i akcijama „konvergencije“. S obzirom na okolnosti, IPA instrument bi morao biti inovativniji u mobilizaciji različitih izvora finansiranja. U tom smislu, važno je obezbediti mehanizme za sufinansiranje akcija.

Pored navedenih, učesnici su kao moguća rešenja istakli i direktno učešće relevantnih resornih direktorata Evropske komisije za klastere kao što su Konkurencija i inkluzivni rast, kao i Zelena agenda i održiva povezanost u implementaciji Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Prema njihovom mišljenju, priprema za kohezionu politiku treba da bude interaktivnija, pre svega kroz direktnu saradnju sa relevantnim Generalnim direktoratima Evropske komisije i sa državama članicama EU.

Radionica je bila interaktivnog karaktera, a govornici su posredstvom platforme Slido imali mogućnost da odgovaraju na postavljena pitanja. Ovom prilikom, svi zainteresovani su od učesnika mogli da dobiju više informacija o tome kako IPA funkcioniše u stvarnosti, šta su pririoriteti kod finansiranja pod IPA III, koje obaveze imaju zemlje koje pretenduju na članstvo i drugo. 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Evropska banka za obnovu i razvoj i NALED pomažu unapređenju rada inspekcija u Crnoj Gori

13.01.2021

Usled pandemije virusa Covid-19, koja je regionu donela rizik povećanja sive...Pročitaj vest
Vesti

Opasnost zanemarivanja ekonomskih tema u procesu pristupanja EU

17.09.2020

Ekonomska pitanja čine više od tri četvrtine pregovora Srbije o...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE