Rešavanje prioritetnih imovinsko-pravnih pitanja u fokusu NALED-a u 2024.

Prema raspoloživim podacima, u Srbiji postoji više od dva miliona nelegalnih objekata, dok se još 2,7 miliona objekata nalazi van evidencija katastra, što je ozbiljan izazov u domenu urbanističkog planiranja i budućih investicija u nekretnine. Izveštaji pokazuju da bi sprovođenje legalizacije sadašnjim tempom trajalo još nekoliko decenija , dok su gubici koje trpi država, građani i privreda izuzetno veliki. Efikasan način rešavanja ovog pitanja leži u postupku masovnog ozakonjenja koje bi se sprovodilo po pojednostavljenoj, automatizovanoj proceduri.

To je jedan od ključnih predloga NALED-ove analize pod nazivom „Okvirni predlog  sveobuhvatne reforme  upravljanja i raspolaganja nepokretnostima u Srbiji“ koja je predstavljena članovima Saveza za imovinu i investicije. Reč je o novoj studiji, uređenoj uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida), putem projekta „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“.

Studija mapira goruće probleme u oblasti imovinsko-pravnih odnosa, predlažući rešenja za pitanja unapređenja postupka upisa u katastar, komasacije, restitucije, eksproprijacije, oporezivanja nekretnina, upravljanja javnom svojinom i drugih postupaka.

Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture govorila je o najnovijim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, osvrnuvši se na nedavno započetu primenu konverzije bez naknade  koja je bila jedna od ključnih inicijativa Saveza u prethodne tri godine.

- Do današnjeg dana podneto je oko 880 zahteva za konverziju prava korišćenja u pravo svojine, 49 rešenja je već doneto. Trenutno na ovim poslovima radi Ministarstvo, dok se paralelno formira Agencija za prostorno planiranje koja će od 1. januara u punom obimu preuzeti ove poslove – izjavila je Damnjanović.

Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u pozdravio je napore resornog ministarstva na rešavanju pitanja konverzije i ukidanju naknade, čime se postiže otključavanje dodatnih investicija i stvaranje uslova za nova radna mesta na više od 5.000 hektara neiskorišćenog atraktivnog građevinskog zemljišta širom zemlje.

Prema njegovim rečima, pravni okvir za upravljanje nepokretnostima u Srbiji  je nedovoljno osavremenjen, te ga je potrebno uskladiti sa kapacitetima naše uprave i pravosudnog sistema. Kako je istakao, reforma imovinsko-pravnih odnosa na nepokretnostima će biti jedan od fokusa NALED-a u narednoj godini zajedno sa inicijativom za fiskalno rasterećenje rada.

- Reč je o dve velike reforme kojima ćemo se baviti i koje ne zaslužuju samo pažnju države, već je potrebno da svi mi u civilnom sektoru,  biznis sektoru, mobilišemo resurse koji za ovako nešto nikada nisu bili opredeljeni. Smatramo da je to projekat od nacionalnog značaja i da može da oslobodi nepokretnosti vredne milijarde za investicije i za naš ekonomski razvoj – naglasio je Vasiljević.

Kada je reč o ozakonjenju, Damnjanović je dodala da država razmišlja o novom zakonu koji bi rešio problem nelegalnih objekata, da postoji interes svih članova Vlade da se uključe u rešavanje ovog složenog pitanja, te da proces ozakonjenja mora biti masovan.

Jedan od ciljeva na kome treba raditi, prema rečima Dušana Vasiljevića, jeste i da sistem prostornog, odnosno urbanističkog  planiranja bude preuređen tako da imamo adekvatnu pokrivenost teritorije Srbije najvažnijim potrebnim planovima, naročito onih područja koja su atraktivna za investicije, kao i mogućnost aktivnog učešća građana u procesu urbanističkog planiranja. Kao pozitivan primer, istakao je grad Kragujevac u kome se trenutno sprovodi pilot projekat formiranja platforme putem koje će građani i privreda moći u realnom vremenu da dobijaju obaveštenja kada se pokrene inicijativa za izmenu bilo kog planskog dokumenta na području za koje su zainteresovani.

Na sednici je predstavljeno i najnovije izdanje Regulatornog indeksa Srbije za 2022. godinu koji ocenjuje kvalitet donošenja i sprovođenja propisa. Kako je rečeno, u prethodnoj godini doneto je ukupno 60 zakona, od kojih je 18 imalo direktan ili indirektan uticaj na privredu. Javna rasprava organizovana je za svega 5 od 18 zakona, te je istaknuto da naš pravni okvir precizno ne definiše kada je ona neophodna.

Poslednja u nizu sednica NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije u ovoj godini bila je prilika da se pozovu članovi da aktivno učestvuju i nominuju preporuke za Sivu knjigu 16, čije se predstavljanje očekuje tokom februara naredne godine. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Ekonomski kokus o reformama u oblasti planiranja i izgradnje

18.07.2023

Formiranje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, ukidanje Zakona o...Pročitaj vest
Vesti

Neupisane nekretnine su neiskorišćen resurs vredan milijarde evra

31.10.2023

Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda, gotovo svaka druga...Pročitaj vest
Vesti

Kragujevac uvodi obaveštenja putem mobilnih telefona o izmenama prostornih planova

20.09.2023

Kragujevac postaje prvi grad koji će podići transparentnost izrade lokalnih...Pročitaj vest
Vesti

Svaka druga nekretnina u Srbiji nije upisana u katastar

14.06.2023

U Srbiji postoji dva miliona nelegalnih objekata i još 2,7 miliona koji...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE