Bolje prilike po meri nerazvijenih područja: Preko 180 građana iz tri opštine učestvovalo u procesu mapiranja potreba

U cilju kreiranja podsticajnih uslova za razvoj ruralne ekonomije, NALED i udruženje Udruženje žena „Ruža“ iz Lebana sproveli su krajem septembra mapiranje potreba proizvođača i prerađivača iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i pružalaca usluga iz oblasti seoskog i agro-turizma i tradicionalnih rukotvorina, i to na području opština Lebane, Vlasotince i Surdulica.

Mapiranje je sprovedeno u sve tri lokalne samouprave kroz direktne razgovore sa navedenim ciljnim grupacijama, a uz podršku tima partnerskih organizacija, opština i kancelarija mesnih zajednica kao i članova lokalne radne grupe koji učestvuju u projektu Bolje prilike po meri nerazvijenih područja.

-U procesu mapiranja u opštinama Surdulica, Lebane i Vlasotince učešće je uzelo preko 180 proizvođača i prerađivača hrane i pružalaca usluga u oblasti agro-turizma i tradicionalnih rukotvorina. Rad na terenu je bio osmišljen tako da se timovi za mapiranje potreba približe ciljnim grupama (stanovništvu iz seoskih sredina, naročito onima koji žive u udaljenim mestima) u meri u kojoj je to bilo moguće. Zanimljivo je da je najveće interesovanje za mapiranje potreba u sve tri opštine izrazilo lokalno stanovništvo, pri čemu prednjače proizvođači hrane. Takođe, važna informacija je da su u ovu projektnu aktivnost uključene i grupe žena koje se bave izradom tradicionalnih rukotvorina, rekla je Dijana Spalević, savetnica za regionalni razvoj u NALED-u.

U toku je sumiranje rezultata mapiranih potreba koji će predstavljati bazu za definisanje novih i unapređenje postojećih podsticajnih mera za generisanje prihoda stanovništva iz ruralnih sredina. Namera je da se fokus usmeri na one oblasti za koje rezultati mapiranja budu pokazali da najperspektivnije za (samo)zapošljavanje.

U iščekivanju novih saznanja, ove nedelje biće organizovano mapiranje potreba proizvođača i prerađivača hrane i pružalaca usluga u oblasti seoskog turizma i tradicionalnih rukotvorina u susednoj Severnoj Makedoniji, i to na teritoriji opština Staro Nagoričane i Kumanovo.

Projekat Bolje prilike po meri nerazvijenih područja sprovodi se uz podršku Evropske unije u okviru prvog poziva prekogranične saradnje Srbija-Severna Makedonija. Projekat se sprovodi u opštinama Surdulica, Lebane i Vlasotince (Srbija) i Staro Nagoričane i Kumanovo (Severna Makedonija). Projekat sprovodi NALED u partnerstvu sa Udruženjem žena Ruža (Srbija), Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje i Civilnim centrom AktivUm (Severna Makedonija). 

 


Povezani Sadržaji

Projekti

Bolje prilike po meri nerazvijenih područja

28.07.2021

Projekat usmeren na ekonomsko osnaživanje stanovništva iz ruralnih sredina pet opština iz Srbije i Severne Makedonije...Pročitaj više
Kliping

Panel diskusija u okviru Paradajz festa

25.08.2021

U okviru drugog dana poljoprivredno turističke manifestacije „Paradajz fest“ koja se realizuje pod pokroviteljstvom...Pročitaj više
Vesti

Tri lokalne samouprave u NALED-ovoj kampanji ,,Bolje prilike po meri nerazvijenih područja

27.09.2021

U cilju podrške i ekonomskog osnaženja seoskog stanovništva na...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE