Edukacija predstavnika javnog i civilnog sektora ključ za razvoj eUprave na lokalu

Kako bi se pružanje elektronskih usluga građanima i privredi na lokalu dodatno unapredilo, u Kragujevcu, Čačku, Novom Sadu, Nišu i Šapcu organizovane su obuke za načelnike gradskih i opštinskih uprava i službenike za sprovođenje procedura u okviru elektronske uprave (eUprave) i elektronskog kancelarijskog poslovanja u periodu od oktobra do decembra 2022. godine. Obuke su realizovane u okviru projekta „Uspostavljanje lokalnog indeksa eUprave (LEI) za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji“, koji realizuje NALED, a finansira Evropska unija.

U fokusu su bile teme poput upoznavanja sa preduslovima za razvoj eUprave, neophodnom infrastrukturom, elektronskim portalom, korišćenjem elektronskog potpisa, pečata i jedinstvenog eSandučeta. Posebna pažnja posvećena je i informacionoj bezbednosti i zaštiti podataka kako bi se izbegla potencijalna opasnost od hakerskih napada, a podaci građana bezbedno čuvali. Ukupno 5 obuka za jedinice lokalne samouprave prošlo je više od 100 službenika iz 47 gradova i opština u Srbiji.

Pored jedinica lokalne samouprave, obuke su organizovane i za organizacije civilnog društva kako bi se uspostavio otvoreni dijalog sa predstavnicima građana, sagledali potencijalni izazovi kada je reč o praćenju razvoja eUprave na lokalu i mogućim pravcima povećanja stepena učešća civilnog sektora u unapređenju različitih elektronskih servisa koje pružaju gradovi i opštine. Do sada su organizovane 10 obuke širom Srbije u kojima je učestvovalo više od 72 predstavnika iz 65 organizacija iz različitih mesta.

Podsećanja radi, LEI indeks biće predstavljen u vidu interaktivne mape Srbije na sajtu https://lei.rs/ i ovaj inovativni alat omogućiće građanima da u svakom trenutku uz par klikova prate nivo razvijenosti eUprave u svojoj sredini, a donosiocima odluka da steknu uvid u oblasti koje je potrebno dodatno da unaprede. Takođe, u planu je objavljivanje Vodiča najboljih praksi u domenu razvoja eUprave na lokalnom nivou.

LEI indeks je dosad prepoznat kao važan alat sa potencijalom da redovno prati stanje razvoja eUprave na lokalnom nivou u Republici Srbije, pa je predložen da postane deo Akcionog plana Programa razvoja eUprave za period 2023-2025, čije se usvajanje očekuje. To znači da će se LEI metodologija koristiti kao zvanični pokazatelj nivoa razvijenosti elektronskih usluga u gradovima i opštinama.


Povezani Sadržaji

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE