Energetska budućnost Srbije nezamisliva bez zelene energije

Prelazak na čiste izvore energije, energetska efikasnost i uticaj krize izazvane oružanim sukobom u Ukrajini na domaći energetski sektor samo su neke od središnjih tema današnje sednice NALED-ovog Saveza za imovinu i investicije. Uz članove ovog radnog tela, učešće u diskusiji uzeli su i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, na čelu sa državnom sekretarkom Jovankom Atanacković.

- Situacija u Ukrajini jeste nešto što je zateklo ceo svet i što je kao i svaka kriza ogolilo njegove slabe tačke ali ono što je takođe činjenica jeste da nijedna zemlja pa ni Srbija, nije odustala od zelenog razvoja. Štaviše, mogu reći da je novim zakonskim okvirom u oblasti energetike naša zemlja gotovo vizionarski uspela da stvori rešenje za trenutnu situaciju. U tom smislu, rat u Ukrajini nije poremetio naše planove, samo nam je pokazao da moramo biti brži u svemu što radimo. U tome nam, kao i do sada, može pomoći samo javno-privatni dijalog, i ovom prilikom želim da zahvalim NALED-u za sve ono što smo uradili u proteklom periodu – rekla je Atanacković.

Kada je reč o merama koje mogu da stimulišu privrednike da pređu na zelenu energiju, Atanackovićeva ističe da je najpre potrebno da država pojednostavi sve potrebne procedure. Kako kaže, uredba o kupcu proizvođaču donela je određene novine – ako proizvodni objekat ima instalisanu snagu do 50 kilovata nije potrebno ništa od dozvola od Ministarstva građevine.

Ipak, u vreme kada je energetska bezbednost na ceni, potrebno je da budemo otvoreni prema čistim izvorima energije, što ne uključuje samo zelenu. Prema rečima Atanackovićeve, u Srbiji i dalje postoji moratorijum na izgradnju malih nukearnih elektrana, iako na primeru drugih zemalja vidimo da je nuklearna energija jedno od mogućih rešenja za postizanje energetske nezavisnosti.

Ovom prilikom iz Ministarstva energetike najavljena je i digitalizacija svih procedura iz ove oblasti, a na samom sastanku demonstriran je rad elektronskog sistema javnog nadmetanja – eAukcija. Kako je objašnjeno, kvota iznosi 400 kW, Agencija za energetiku određuje početnu visinu cene ispod koje se nadmeću investitori, a  ministarstvo raspisuje poziv i nakon 45 dana organizuje aukciju.

Savez za imovinu i investicije je iskoristio trenutak da najavi incijativu sa Ministarstvom energetike koja uključuje formiranje panela korisnika za unapređenje postupka priključenja na elektro mrežu. Reč je o neformalnom telu koje bi se sastajalo, razmenjivalo iskustva, davalo predloge za unapređenje postupka priključenja, skraćenja rokova i sl.  U telu bi učestvovao nadležni organ, imaoci javnih ovlašćenja, investitiori i udruženja za zaštitu prava potrošača.

Pokrovitelji događaja su kompanije "Windvision" i "Emergy" u saradnji sa ambasadom Norveške, u čijoj rezidenciji je okupljanje i održano. Kako je istaknuto na skupu, ova skandinavska država jedan je od lidera u oblasti proizvodnje i potrošnje zelene energije, a čak 56% energije dolazi iz obnovljivih izvora. Prema rečima ambasadora Jorna Eugena Jelstada koji je otvorio sednicu Saveza za imovinu i investicije, energetski sektor je veoma važan za Norvešku, a svoja iskustva rado dele sa Srbijom. U tu svrhu organizovano je više konferencija iz oblasti cirkularne ekonomije u nekoliko srpskih gradova. Ambasador je ovom prilikom pohvalio rad NALED-a u oblasti unapređenja privrednog ambijenta u Srbiji, posebno istakavši značaj Sive knjige za ukidanje birokratskih prepreka.


Povezani Sadržaji

Vesti

APR ugostio članove Saveza za imovinu i investicije NALED-a

26.11.2021

U Agenciji za privredne registre danas je održana sednica Saveza za imovinu i...Pročitaj vest
Vesti

Treća sednica Saveza za imovinu i urbanizam

26.09.2019

Formirana fokus grupa za pitanja na temu konverzije zemljišta...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE