NALED predstavio LEI projekat civilnim organizacijama na lokalu

Kako bi se proces digitalizacije javne uprave dodatno ubrzao, NALED je uz podršku Evropske unije pokrenuo projekat uspostavljanja lokalnog indeksa e-uprave (LEI) koji će u realnom vremenu pratiti napredak u razvoju i primeni elektronskih usluga u gradovima i opštinama širom zemlje. Prvi korak ka tom cilju bili su okrugli stolovi sa civilnim sektorom, održani u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu.

Pored upoznavanja sa zadacima i aktivnostima na projektu, lokalne nevladine organizacije su na ovaj način dobile priliku da uzmu učešće u samoj izradi indeksa te doprinesu pripremi što adekvatnije metodologije. Za one koji nisu bili u prilici da prisustvuju okruglim stolovima, održan je dodatni sastanak u digitalnom formatu.

-Istraživanje koje je NALED sproveo za potrebe LEI projekta ukazalo je na primetne razlike u nivou razvoja elektronskih usluga između gradskih i ruralnih sredina. Da bismo identifikovali one lokalne samouprave kojima je potrebna dodatna podrška, započeli smo izradu indeksa koji će meriti uspešnost digitalne transformacije u svakom gradu i opštini, polazeći od nekoliko osnovnih grupa pokazatelja – infrastrukture, ljudskih resursa, usluga i učešća građana. Sa okruglim stolovima želimo da u LEI projekat uključimo i civilne organizacije, kako bi u svojim zajednicama mogle samostalno da nadziru razvoj eUprave i po okončanju projektnih aktivnosti – izjavila je Ana Milovanović, specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u.

Prema njenim rečima, lokalni NVO sektor je pozdravio NALED-ovu inicijativu i iskazao veliko interesovanje za učešće. Kroz diskusiju su identifikovani i potencijalni problemi, poput nedovoljne upoznatosti sa eUslugama koje pružaju lokalne samouprave, bojazan da opštine neće želeti da učestvuju u istraživanju i nedostatak kapaciteta lokalnih administracija.


Povezani Sadržaji

Vesti

Otvaranje naloga na Portalu eUprava nova usluga za građane

09.11.2020

Građani koji žele da bez čekanja u redovima završavaju administrativne...Pročitaj vest
Vesti

Postanite eGrađanin

15.04.2021

Građani koji žele da koriste sve usluge eUprave i postanu eGrađani od danas će u šalter salama gradskih i opštinskih...Pročitaj vest
Vesti

Privreda tri puta više koristi e-upravu od građana

29.10.2021

Iako je tri četvrtine građana upoznato sa mogućnostima e-uprave, svega 14%...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE