Održan prvi sastanak Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije

U potpunosti ili delimično realizovano je 71,2% mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za period 2019-2020, što je značajno više u poređenju sa bilo kojim drugim aktuelnim planskim dokumentom, rečeno je danas na prvom sastanku novog Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije.

Najveći stepen realizacije imaju podsticajne mere za fer konkurenciju, legalno preduzetništvo i zapošljavanje, gde je u potpunosti ili delimično realizovano 78,9% planiranih aktivnosti, kao i mere koje se tiču podizanja svesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, u okviru kojih je realizovano 78,8% aktivnosti. Najmanji stepen realizacije (61,1%) zabeležen je kod reforme Poreske uprave. 

Pored prezentovanja dosadašnjih rezultata, tema prvog sastanka bila je i izrada novog Nacionalnog programa. Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da su ovakvi rezultati posledica timskog rada privrede, civilnog i javnog sektora i jasnog opredeljenja Vlade za suzbijanje sive ekonomije, a da NALED ostaje partner države u ovom procesu.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović, istakla je da je neophodno nastaviti sa reformom inspekcija i parafiskala, uređivanjem fleksibilnih oblika zapošljavanja i proširenjem Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u poljoprivredi na druge delatnosti. Takođe, neophodno je uvesti progresivno oporezivanja zarada, ali i dalje stimulisati bezgotovinsko plaćanje i uključiti više mera koje se tiču reforme Poreske uprave u Nacionalni program.

Sastankom je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a prisustvovali su i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka privrede Anđelka Atanacković i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao i predstavnici Ministarstva građevinarstva i NALED-a.

Dogovoreno je da koncept Akcionog plana novog Nacionalnog programa bude dostavljen svim ministarstvima početkom naredne nedelje, nakon čega slede sastanci Stručne grupe Koordinacionog tela, u cilju izrade Nacrta akcionog plana. 

Nacrt akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije biće predstavljen u aprilu na drugom sastanku ovog Koordinacionog tela, a njegovo usvajanje planirano je u junu 2021.


Povezani Sadržaji

Vesti

Održana sednica Saveza za fer konkurenciju

12.02.2021

Tema prve sednica Saveza za fer konkurenciju u 2021. godini bili su rezultati sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive...Pročitaj vest
Vesti

Šta donosi novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

21.12.2020

Rad na novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE