Održana sednica Saveza za fer konkurenciju

Tema prve sednica Saveza za fer konkurenciju u 2021. bili su rezultati sprovođenja Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, kao i uloga inspekcija u borbi protiv nelegalne trgovine.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici države - državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dragana Potpara, pomoćnica ministra trgovine turizma i telekomunikacija i glavna tržišna inspektorka Lidija Stojanović, kao i načelnica u Sektoru za kontrolu Poreske uprave Ljubinka Maksimović. Sve gošće su istovremeno i članice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Vlade RS.

Ljubinka Maksimović, načelnica u Sektoru za kontrolu koja je istovremeno i rukovodilac Radne grupe za suzbijanje nedozvoljene trgovine, zahvalila se članovima Saveza na podršci Poreskoj upravi i inspekcijama prilikom izrade hodograma – planova aktivnosti na suzbijanju nezakonite trgovine proizvodima koji najviše podležu prometu u sivoj zoni (duvan, brašno, kafa, tekstil, bazna ulja, polovna vozila i rezervni delovi), ali i nezakonite trgovine preko interneta kao i suzbijanje reizvoza derivata nafte, koji su izrađeni u okviru Radne grupe a usvojeni od strane Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Lidija Stojanović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija i glavni tržišni inspektor, koja je istovremeno i zamenik rukovodioca Radne grupe za suzbijanje nedozvoljene trgovine istakla je da Tržišna inspekcija kontinuirano radi na suzbijanju sive ekonomije i da je čak 50% godišnjeg plana rada za 2021. godinu odnosi na kontrolu nedozvoljene trgovine i smanjenje sive ekonomije. Osim toga, naglasila je i da je primetno da je trgovina rezanog duvana na pijacama značajno smanjena, ali da se sada nezakonita trgovina duvana odvija preko interneta. 

Zahvaljujući koordinisanim akcijama inspekcija na suzbijanju nezakonite trgovine naftom (baznim uljima), duvanom, kafom, tekstilom, brašnom, polovnim vozilima i rezervnim delovima, otkriveno je javnih prihoda u ukupnom iznosu od 11,3 milijarde dinara - od kojih se najviše prihoda odnosi na: promet naftnih derivata (baznih ulja) – 7,5 milijardi, polovnih vozila i rezervnih delova – 2 milijarde i tekstila – 1,16 milijarde, brašna- 590 miliona dinara.

Predstavnice inspekcija su pozvale članove da daju predloge za izradu novih i unapređenje postojećih hodograma (za suzbijanje nezakonite trgovine duvanom, kafom, brašnom, tekstilom, naftnim derivatima – baznim uljima, polovnim automobilima i rezervnim delovima, kao i reizvozom derivata nafte i nezakonite trgovine preko interneta), dok je državna sekretarka Ministarstva državne uprave istakla spremnost države za dalju reformu inspekcija (mandatornu primenu sistema eInspektor, ukrupnjavanje inspekcija, kao i mogućnost formiranja Kancelarije za inspekcije).

Dogovoren je nastavak saradnje na svim pitanjima koja se odnose na suzbijanje nedozvoljene trgovine i smanjenje sive ekonomije, a Savez je prepoznat kao dugogodišnji partner države na ovom polju.

U narednom periodu Savez za fer konkurenciju učestvovaće na sastanku Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije gde će biti predstavljen Izveštaj o realizaciji Nacionalnog programa 2019-2020, a biće reči i o izradi novog Nacionalnog programa u kojem će se naći prioriteti Saveza. Početkom marta, očekuje se sastanak Saveza sa Poreskom upravom na temu primene Zakona o fisklizaciji.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Evropska banka za obnovu i razvoj i NALED pomažu unapređenju rada inspekcija u Crnoj Gori

13.01.2021

Usled pandemije virusa Covid-19, koja je regionu donela rizik povećanja sive...Pročitaj vest
Vesti

NALED Anketa: 70% frilensera bi platilo porez

29.12.2020

Čak 70% frilensera spremno je da plaća poreze i doprinose za svoj rad, ali visoka stopa oporezivanja, neodgovarajući zakonski okvir i...Pročitaj vest
Vesti

Šta donosi novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije

21.12.2020

Rad na novom Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije trebalo bi da...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE