Potpisana Deklaracija podrške javno-privatnom dijalogu

Deklaracija podrške javno-privatnom dijalogu potpisana je na završnoj konferenciji „Javno-privatni dijalog za razvoj“ od strane najmanje 50 predstavnika privatnog i javnog sektora u Srbiji, među kojima su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić, direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović i mnogi drugi. 

Deklaracijom se afirimišu principi dijaloga i vrednosti koje zajednički zastupaju i javni i privatni sektor, a polazeći od toga da je javno-privatni dijalog proces razmene znanja i iskustava između građana, privrede i organizacija civilnog društva s jedne strane i institucija i organizacija javnog sektora s druge strane kroz koji se kreiraju i sprovode javne politike i propisi od značaja za širu zajednicu, jedinice lokalne samouprave, privredu, a naročito za ranjive grupe, kao i za sve građane Srbije, tako da budu prihvatljivi, optimalno balansirani i primenjivi.  

Potpisnici Deklaracije podrške javno-privatnom dijalogu podržavaju odredbe koje predviđaju da će sve zainteresovane strane blagovremeno biti uključene u proces uvođenja novih ili menjanja postojećih propisa. Institucije će uzimati u obzir sve pristigle primedbe i sugestije, propisi i dokumenta javnih politika donosiće se uz sprovođenje javne rasprave, a svi nacrti zakona biće javno dostupni za komentare na sajtu Vlade. 

Takođe, svi propisi kojima se uvode nove ili povećavaju postojeće obaveze privredi i građanima primenjivaće se s odloženim rokom od 6 meseci, a nadležni organi će u saradnji sa privatnim i civilnim sektorom sprovoditi edukacije i kampanje radi pravilne primene zakona.

Deklaracija podrške javno-privatnom dijalogu izrađena je u okviru projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“ koji sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, a podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).


Povezani Sadržaji

Vesti

Decembar je mesec voda – zaštitimo naše reke i jezera

08.12.2020

Udruženje 3e, Mreža inspektora Srbije i NALED lansirali su danas kampanju...Pročitaj vest
Vesti

Dijalogom do reformi za milion građana Srbije

18.11.2021

Donošenje zakona i primena propisa bili bi značajno efikasniji ukoliko bi bili realizovani u saradnji sa privredom, zajednička je...Pročitaj vest
Blog

U Srbiji će svaki mesec biti Mesec javnih nabavki

Imamo novi Zakon o javnim nabavkama, postupci se vode elektronskim putem na Portalu javnih nabavki, ali je Srbija i dalje, posle godinu dana...Pročitaj blog

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE