Studijska poseta Sloveniji

Od 21. do 24. oktobra 2019. godine organizovana je studijska poseta Sloveniji koja je imala za cilj razmenu znanja i iskustva na temu uspešni i održivi modeli finansiranja u oblasti životne sredine i upravljanja posebnim tokovima otpada.

Osim predstavnika NALED-a, učesnici posete bili su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva finansija, predstavnici lokalne samouprave nadležni za JKP i komunalnu inspekciju iz opština Varvarin i Bački Petrovac kao i predstavnica Nemačke razvojne agencije GIZ. U poseti su učestvovali i predstavnici kompanija Gorenje i Coca-Cola HBC.

U okviru posete učesnici su se sastali sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva finansija Republike Slovenije, Eko-Sklada, kolektivnim operaterom za električni i elektronski otpad „ZEOS“ i Komorom komunalnih  delatnosti. Pored toga, učesnici su imali priliku da posete kompanije koje se u Sloveniji bave sakupljanjem, upravljanjem i reciklažom različitih tokova otpada -  „Snaga“ i „Surovina“. Poslednji dan posete učesnici su posetili sedište kompanije Gorenje d.o.o. u Velenju.

Studijska poseta organizovana je u okviru projekta „Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom u Srbiji“ koji implementira NALED u saradnji sa Nemačkom razvojnom agencijom GIZ i kompanijama Gorenje d.o.o. i Coca-Cola HBC uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije.

Vođeni pozitivnim utiscima sa studijske posete, u narednom periodu ćemo težiti da primere dobre prakse implementiramo u domaćem zakonodavstvu sa ciljem unapređenja i povećanja transparentnosti sistema upravljanja zaštite životne sredine.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE