Ukinuti porez na donacije hrane tokom vanrednog stanja

Čak 99% organskog otpada iz ugostiteljskog sektora završi na deponiji, a samo 1% se iskoristi za donacije, hranu za životinje, biogas i kompost. Kako bi država podstakla privrednike da usmere viškove hrane ka najugroženijem delu stanovništva, NALED predlaže oslobađanje donacija od oporezivanja tokom trajanja vanrednog stanja izazvanog pandemijom korona virusa.

- U Srbiji se godišnje baci 240.000 tona hrane. U vanrednim okolnostima, kada cela privreda posluje sa gubicima, oslobađanje od poreza na donacije, podstaklo bi mnoge da se odluče na ovaj korak. Primeri solidarnosti i humanosti su nam u ovakvim trenucima najpotrebniji i treba ih podržati. Takođe, pored povećane proizvodnje prehrambenih i hemijskih proizvoda, neophodno je da se i industriji pakovanja omogući da nesmetano nastavi sa radom, jer bez nje ni prve dve ne mogu da funkcionišu. – kaže Jelena Kiš, predsednica Saveza za zaštitu životne sredine NALED-a i menadžer za održivost i regulatorne poslove za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Ball Packaging.

Imajući u vidu energetski potencijal ove vrste otpada i zagađenje koje svakodnevno nastaje sagorevanjem materija, NALED-ov Savez za zaštitu životne sredine je u okviru projekta Ka boljem upravljanju otpadom od hrane, započeo podršku resornim institucijama na izradi Pravilnika o odgovornom postupanju sa biorazgradivim kuhinjskim otpadom.

- Vanredne okolnosti izazvane pandemijom korona virusa ukazuju na neodvojivost zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja stanovništva. Namera nam je da svi generatori kuhinjskog otpada koji pripremaju više od 50 obroka dnevno budu u obavezi da sav otpad od hrane koji nastane prilikom pripreme i posluživanja obroka razvrstavaju i dostave ovlašćenom sakupljaču. Projekat realizujemo u saradnji sa kompanijom EsoTron, a finansira ga Vlada Nemačke kroz program razvojne saradnje sa privatnim sektorom develoPPP.de – ističe Kiš.

Savez za zaštitu životne sredine je uspostavljen krajem 2019. kao najmlađe radno telo NALED-a na inicijativu 35 članova iz redova kompanija, lokalnih samouprava i udruženja. Savez je otvoren je za sve društveno odgovorne organizacije koje su spremne da se dobrovoljno angažuju i daju svoj doprinos stvaranju boljih uslova za održivi razvoj i očuvanje životne sredine.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE