Dug za lekove veći od 100 miliona evra

Ukupan dug dobavlјačima premašuje 100 miliona evra i uzroci su brojni - od nedostatka sredstava u budžetu RFZO, manjka u budžetu zdravstvenih ustanova do zloupotreba i neadekvatnih kontrola i sankcija.  

Veći deo duga nastao je za lekove isporučene po centralizovanim nabavkama i dobra vest je da je država najzad odlučna da stane na put dalјem uvećanju i pokušava da uspostavi sistem. Od juna 2019. trebalo bi da startuje direktno plaćanje dobavlјača od strane RFZO za isporuke bolnicama i domovima zdravlјa, što će smanjiti rizik da se novac nenamenski troši. Nakon uspostavlјanja kontrole plaćanja ‎očekuje se i razrešenje pitanja već nagomilanih obaveza.

S druge strane, apotekarske ustanove ostaju na starom načinu finansiranja, a već dugo se urušavaju zbog neadekvatno propisane marže. Plan države da ih privatizuje nije adekvatan i sa privatizacijom se pokušava kad su već blokirane i nefunkcionalne. Pravi put bio bi da se donese odluka da su neophodne društvu, uz niz mera koje će omogućiti održivo poslovanje, ili da se uđe u proces privatizacije dok još imaju neku vrednost. Potrebne su nam hrabre odluke koje će dugoročno obezbediti nesmetano snabdevanje, bez dalјih negativnih posledica po dobavlјače i državni budžet. Dugovi apotekarskih ustanova su po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti predati u nadležnost lokala bez adekvatne analize ‎tih dugova i opštinskih budžeta. U nekim slučajevima može se desiti da se nelikvidnost apoteka samo prelije u nelikvidnost lokalne samouprave. 

U Sivoj knjizi 11, preporuka za unapređenje sistema nabavke i plaćanja lekova ponovo je među 10 prioritetnih. Želimo da radimo s Vladom Srbije na njenom rešavanju kroz formiranje zajedničke grupe jer se taj recept pokazao uspešnim u suzbijanju sive ekonomije i pozicioniranju Srbije na Doing bussines listi.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE