[Biznis.rs] Privreda rasla skoro šest puta brže u godinama bez izbora

Srbija je između 2012. i 2022. godine imala šest godina sa republičkim (parlamentarnim i/ili predsedničkim) i lokalnim izborima i pet godina bez izbora. Podaci pokazuju da je prosečna stopa privrednog rasta u godinama bez izbora bila skoro šest puta veća nego u onima kada je bilo izbora – 4,21 odsto prema 0,75 procenata BDP-a, ističe u razgovoru za Biznis.rs Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u.

Na pitanje koliko bi eventualno raspisivanje izbora na jesen pokvarilo planove privrede, kao i procene o privrednom rastu za tekuću godinu, naš sagovornik kaže da ne očekuje da bi potencijalni izbori imali veći uticaj na planove privrednih subjekata, pošto se oni generalno ne prave polazeći od izbornih ciklusa, koji su kod nas ionako relativno nepredvidivi.

- Ono što su lako predvidivi efekti raspisivanja izbora je suspenzija donošenja zakona na oko šest meseci, pad intenziteta aktivnosti državne uprave u obavljanju svakodnevnih poslova i kratkotrajno povećanje javnih rashoda da bi se pridobili različiti segmenti biračkog tela, što za efekat može da ima i blagi stimulans privrednoj aktivnosti na kraći rok, i potencijalno izazov na duži rok, kada bude trebalo nadoknaditi sredstva koja su kao podrška kampanji usmerena na neproduktivne namene. U zbiru očekujem da eventualno raspisivanje izbora neće imati većeg uticaja na performanse privrede, a u meri u kojoj taj uticaj bude postojao, da će biti blago negativan - ocenjuje Vasiljević.

On tvrdi da su, prema neposrednim svedočenjima predstavnika multinacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji, politička stabilnost i predvidljivost među najznačajnijim pozitivnim karakteristikama našeg poslovnog okruženja.

- Lično su mi takva svedočenja, kada sam ih prvi put čuo pre više godina, bila zbunjujuća, jer sam očekivao da investitori od države očekuju mnogo više od stabilnosti i predvidivog poslovnog okruženja. U međuvremenu sam toliko puta čuo to isto, naročito u kontekstu problema u poslovanju u nekim ekonomijama u okruženju u kojima te stabilnosti i predvidljivosti nema. Kod privrednika ne opažam očekivanje da izbori, ako do njih dođe, niti donesu razrešenje ključnih neizvesnosti koje boje poslovno okruženje niti da dovedu u pitanje osnovne pravce ekonomske politike - zaključuje Dušan Vasiljević koji smatra da privrednici nisu u iščekivanju oko toga da li će do izbora doći.

Ostatak teksta pročitajte na linku.


Povezani Sadržaji

Vesti

Građani i privreda kvalitetu eUprave daju visoku ocenu četiri

26.05.2023

Čak 95% ispitanih privrednih subjekata koji su korisnici Portala eUprava...Pročitaj vest
Vesti

Privreda tri puta više koristi e-upravu od građana

29.10.2021

Iako je tri četvrtine građana upoznato sa mogućnostima e-uprave, svega 14%...Pročitaj vest
Vesti

Privredi ostalo još tri godine da reši pitanje otpadnih voda

08.04.2022

Prema evropskim regulativama, sva preduzeća u Srbiji koja ispuštaju...Pročitaj vest
Vesti

Radost davanja sa NALED-om i privredom

21.12.2020

NALED i društveno-odgovorne kompanije još jednom su se udružili kako bi, ovog puta, ulepšali praznike deci ulice,...Pročitaj vest
Vesti


Šta muči privrednike na lokalu

11.05.2017

Privrednici u Srbiji ne prave veliku razliku kada ocenjuju uslove poslovanja na nacionalnom nivou i u opštini u kojoj posluju. U oba...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE