[RTS] Od inovacija do zvezda - lansiran treći StarTech nagradni konkurs 

StarTech program otvorio je treći godišnji konkurs namenjen neformalnim timovima, startapovima, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji žele da ulože novac u razvoj inovativnog proizvoda, izlazak na domaće i inostrano tržište ili transformaciju poslovanja uvođenjem novih tehnologija. Sve dobre inovativne ideje mogu da osvoje i do 100.000 dolara, kao i mentorsku podršku za realizaciju. Ukupna vrednost projekta za sve tri godine je pet miliona dolara.

Uroš Anđelković, saradnik za upravljanje projektima u NALED-u je, gostujući na jutarnjem programu RTS-a, objasnio da će treći konkurs biti otvoren do 3. maja i za StarTech program mogu da konkurišu, pre svega mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana do 31. decembra 2020, ali mogu da apliciraju i neformalni timovi i startapovi koji su registrovani posle 1. januara 2020. godine.

- Prijave se mogu podneti putem sajta www.startech.org.rs, zainteresovani mogu da pogledaju prijavu, popune dokumentaciju, pošalju putem mejla, i to će biti registrovano i krenuti u dalju obradu, izjavio je Anđelković.

Projekat sprovodi NALED zajedno sa Vladom Srbije uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris, a pruža priliku domaćim malim i srednjim preduzećima i startap timovima da se samostalno, ili u saradnji s akademskom zajednicom i istraživačkim centrima prijave za grantove za ulaganje u digitalnu transformaciju svog poslovanja, istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda i usluga i njihov plasman na domaće i inostrano tržište.

- Cilj nam je da u saradnji sa naučnom, akademskom zajednicom izrodimo nove ideje koje imaju veliki potencijal i koje mogu svima nama da donesu nešto novo, kao i poboljšanje uslova života. Želim da napomenem da je veliki broj dosadašnjih prijava i grantova koje smo već podelili bio iz oblasti zdravstva, biotech-a, kazao je Anđelković.

Osim finansijske pomoći, inovativne kompanije u okviru projekta dobijaju i vaučere sa oko tri hiljade sati podrške konsultanata za registraciju patenata, usklađivanje s propisima, izvoz na inostrana tržišta i primenu novih tehnologija. U prethodna dva ciklusa StarTech je već pomogao 57 inovativnih kompanija da njihovi projektni planovi postanu stvarnost.

Prema rečima Anđelkovića, uskoro će biti završeno svih 29 projekata iz prvog ciklusa, dok se pre dva meseca krenulo sa sprovođenjem 28 projekata iz drugog ciklusa. “Jako smo zadovoljni, rezultati su vidljivi, krenućemo i u revidiranje svih projekata, te se nadamo da ćemo sa širom javnošću podeliti uspehe”, izjavio je on.

Na prošlogodišnjem konkursu sredstva su dobile ideje poput samoodržive ekološke kuće, antikarijes gela, gela za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, uzgajanje pčela u sopstvenom domu i pametnih kanti za odlaganje ambalaže. Kandidati su bili iz gotovo svih gradova Srbije: Beograda, Niša, Novog Sada, Čačka, Zrenjanina, Kraljeva, Subotice, Bečeja, Kragujevca, Jagodine, Boljevca.

Uz podršku StarTech-a prvi mobilni CT skener je stigao na tržište Amerike, a tim putem će i inovativni preparat za borbu protiv heliko bakterije. Takođe, nastao je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji.

- Kreatori ovog softvera su nam se već pohvalili da su uspeli da nađu jako velike kompanije koje su zainteresovane da koriste ovaj program. Zato želim da ohrabrim sve koji su zainteresovani da se putem naše platforme prijave ukoliko imaju bilo kakvu inovativnu ideju kako bi njihovi snovi postali realnost, poručio je Anđelković.

Konkurs traje dva meseca, a nakon provere svih podnetih zahteva već na jesen biće poznati inovatori koji će zahvaljujući ovom novcu biti korak bliže ostvarenju svog sna. Do 3. aprila svi imaju priliku da se prijave za stručnu podršku u pisanju aplikacije, nakon čega sledi proces selekcije, kao i terenske posete. Biće organizovano i predstavljanje projekata pred stručnim žirijem, zatim na jesen se očekuje i finalna dodela grantova.

Snimak gostovanja možete pogledati na linku

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Izabrana druga generacija StarTech zvezda – milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja

08.11.2022

Devet domaćih startapova, devet timova i još 10 malih i srednjih...Pročitaj vest
Vesti

Stižu nova sredstva za inovatore – StarTech grantovi do 100.000 dolara

24.02.2023

Startapove, neformalne timove, preduzetnike, mala i srednja ...Pročitaj vest
Vesti

Treća sreća za inovatore u Srbiji -  otvoren konkurs za grantove do 100.000 dolara

03.03.2023

Domaći inovatori od danas mogu da se prijave za bespovratna sredstva u iznosu i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE