[RTV] Predstavljen projekat Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu

U okviru Evropske zelene nedelje koja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine, u Novom Sadu je građanima predstavljen projekat Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu koji finansira Nemačka razvojna saradnja GIZ u saradnji sa lokalnim samoupravama i privredom. Na platou Spensa bila su postavljena tzv. bela zvona, koja se inače mogu videti po gradu, a građani su za donesenu staklenu ambalažu dobijali prigodan poklon, kao poziv da nastave sa recikliranjem.

Upravo sa ciljem edukacije na platou Spensa organizovana je promocija takozvanih belih zvona u koja građani mogu da odlažu staklenu ambalažu. Mira Radenović, članica gradskog veća zadužena za imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost je izjavila da je obezbeđeno 100 kontejnera, od kojih je 50 već postavljeno, u funkciji su 2 meseca, kao i da je reciklirano preko 6 hiljada kilograma stakla.

Sanja Knežević Mitrović, menadžerka za regulatornu reformu iz NALED-a istakla je značaj reciklaže staklene ambalaže.

- Staklena ambalaža je 100% reciklabilni materijal i u tom smislu u procesu reciklaže ne ostaje nikakav materijal koji se baca. Međutim, ono što je sa staklenom ambalažom problematično, to je da je ona teška i da su troškovi transporta kada se sakupi jako visoki, objašnjava Knežević Mitrović.

Postavljanje specijalnih kontejnera deo je regionalnog projekta koji finansira Nemačka razvojna saradnja uz privatne kompanije i vredan je oko 2 miliona evra.
Zorica Bilić, dirktorka kancelarije GIZ ORF ovom prilikom je poručila da je cilj u projektu bio da se procenat sakupljenog stakla podigne za 20%, ali se došlo do cifre oko 50%, čime su prepolovljene količine stakla koje se odlažu na deponijama.

Milica Kuzmanov, marketing menadžerka iz kompanije Sekopak objasnila je da se kroz reciklažu jedne tone staklene ambalaže može smanjiti potrošnja energije za 50%, vode za 40%, kao i zagađenje vazduha. Pozvala je sve građane da nastave sa reciklažom i nakon ove akcije.

U narednom periodu širom grada biće postavljeno još 50 ovakvih kontejnera, a nadležni najavljuju da će se i akcija separacije i prikupljanja otpada proširiti na PET ambalažu.

Kompletan video prilog možete pogledati u nastavku. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Novi Sad dobio 50 reciklažnih zvona za staklenu ambalažu

18.03.2022

Grad Novi Sad dobio je 50 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu, sa...Pročitaj vest
Projekti

Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu

09.01.2020

Model razvoja infrastrukture za reciklažu stakla...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE