Godišnji susret predstavnika Pokrajinske vlade i članova NALED-a

Na godišnjem susretu predstavnika Pokrajinske vlade i članova NALED-a održanog 5. decembra u Novom Sadu, predstavljeni su najznačajniji rezultati trogodišnje saradnje na unapređenju kapaciteta vojvođanskih lokalnih samouprava za podršku privredi i privlačenje investicija.
Privreda i građani u Vojvodini do građevinske dozvole mogu da dođu za sedam radnih dana, a nepokretnost da upišu u katastar putem eŠaltera za tri do osam. Dve od 10 najaktivnijih opština u Srbiji u korišćenju servisa eUprave su vojvođanske dok su na svakog prijavljenog sezonskog radnika u centralnoj Srbiji, dva registrovana u Vojvodini.

- Vojvođanske opštine su u ovim oblastima poslednjih godina najčešće beležile rezultate bolje od republičkog proseka, čemu je takođe doprinelo više od 1.700 službenika koji su, kroz obuke koje je sproveo NALED zajedno s Pokrajinskom vladom, resornim institucijama i opštinama, na najbolji način iskoristili prednosti novih elektronskih sistema. Ponosni smo na činjenicu da su vojvođanski gradovi i opštine, kroz saradnju sa NALED-om, u ovim oblastima značajno napredovali - rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović nakon sastanka s predstavnicima Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava u Novom Sadu.

Ona je podsetila da je NALED podršku pružio upravo u sprovođenju reformi koje je inicirao i pomagao republičkim institucijama u implementaciji – reforma građevinskih dozvola, reforma upisa u katastar, uvođenje pojednostavljenog angažovanja sezonaca u poljoprivredi, razvoj eUprave, reforma inspekcija, suzbijanje sive ekonomije i dr.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je zadovoljan saradnjom sa NALED-om i da će se ona nastaviti novim definisanim planovima.

- NALED je poslednjih godina veoma aktivan i predstavlja neku vrstu dodatne energije koja nacionalnu, pokrajinsku i lokalnu administraciju, usmerava na rešavanje onih problema  koje detektuju privrednci - rekao je predsednik Mirović.

Na unapređenju rada lokalne administracije vojvođanski gradovi i opštine su sarađivali s NALED-om i u okviru Programa certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem koji je uspešno prošlo 12 lokalnih samouprava (od ukupno 31 u Srbiji) čime su u svoj rad uvele najviše međunarodne standarde.

Obuke za korišćenje sistema eInspektor je prošlo više od 200 vojvođanskih inspektora, a podršku suzbijanju sive ekonomije kroz smanjenje upotrebe gotovine dalo je i 18 lokalnih samouprava (među ukupno 60 u Srbiji) koje su uvele POS terminale za plaćanje taksi, naknada i poreza karticama na šalterima opštinskih uprava. Podrška je pružena i za razvoj preduzetništva kroz sprovođenje obuka za korišćenje mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju - Startuj legalno. Među 802 radnje i firme otvorene zahvaljujući ovom programu, 168  biznisa je pokrenuto u Vojvodini.

Sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu NALED radi na unapređenju organske proizvodnje i izradi srednjoročnog plana ruralne komasacije, a posebna pažnja posvećena je promociji kulturnog nasleđa kao stuba lokalnog razvoja i zapošljavanja žena i mladih te je u okviru ovih aktivnosti u zgradi Banovine otvoren „Vojvođanski salon“ sa najlepšim tradicionalnim rukotvorinama u tehnikama tkanja, necanja, pustovanja, veza i zlatoveza.

U toku je i saradnja sa vojvođanskim lokalnim samoupravama i kompanijama na 10 projekata u oblastima upravljanja otpadom od hrane i električnim otpadom, promocije investicionih potencijala, koordinacije inspekcija, javnih nabavki i unapređenja zdravstva, a prilike su da se proširi i u oblastima proizvodnje organske hrane i obrazovanja.

Najuspešniji u Vojvodini
Tokom prošle godine u Srbiji je izdato gotovo 7.700 građevinskih dozvola od čega 2.600 ili svaka treća u Vojvodini. Među opštinama najefikasniji u rešavanju zahteva su bili Žitište, Odžaci i Sečanj, a među gradovima Sremska Mitrovica, Sombor i Subotica. Isto tako, svaki treći upis u katastar se obavi u Vojvodini, a najbrži u tom poslu su Beočin, Novi Sad i Mali Iđoš (manje od četiri dana). Najviše sezonskih radnika prijavljeno je u Kuli, Mitrovici i Novom Sadu (gotovo 5.000 od ukupno 27.000), najaktivniji u korišćenju servisa eUprave su Beočin, Irig i Apatin dok je najviše plaćanja taksi i naknada karticama (po glavi stanovnika) zabeleženo u Irigu, Somboru i Pančevu.

Potpisana Deklaracija o zaštiti pčela Srbije
Gradonačelnici i predsednici vojvođanskih opština potpisali su danas Deklaraciju o zaštiti pčela Srbije, zajedno sa predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljubom Živadinovićem i u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića i rukovodstva NALED-a. Cilj dokumenta je napuštanje izuzetno štetne prakse tretiranja komaraca iz vazduha sredstvima koja su otrovna za pčele, kao i edukacija poljoprivrednika da sredstva za zaštitu bilja koriste na pravilan način. Prema podacima SPOS, u Vojvodini čak 37 od 45 opština tretira komarce iz aviona. Deklaracija je potpisana u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj, koji sprovodi NALED u partnerstvu sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE