Jovanović: Krvna slika domaće privrede trenutno šarena

Krvna slika domaće privrede u ovom trenutku je šarena, a najvećem delu privrede je potrebna infuzija kroz direktna davanja da, dan posle krize koju je izazvala pandemija korona virusa, mogu odmah da stanu na noge, kazala je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Jovanović je, na onlajn konferenciji "Ekonomija Srbije, dan posle“ navela da je posebno pogođenim sektorima, u koje spadaju turizam, ugostiteljstvo i prevoz putnika, potrebna jača „imunološka terapija“ da premoste ovaj period, a ta podrška je, nažalost, izostala u donetim merama. Razlog za to u NALED-u vide u linearnosti mera koje ne odgovaraju na različite potrebe različitih sektora već su usmerene na celu privredu.

Za treću grupu kompanija kao što su IT sektor i sektor maloprodaje rekla je da su zadržale dobru krvnu sliku, jer su imale nešto veći obim poslovanja.

- Neophodno je da se uđe u aktivniji dijalog sa privredom da bi oni na koje se mere odnose bili konsultovani na vreme i da bi mere koje država donosi bile adekvatne potrebama. Verujemo da je Vlada uradila sve što je mogla, ali apelujemo da uključe poslovne asocijacije, jer i dalje postoji dosta pitanja, nedoumica i loših tumačenja. Stručna grupa bi bila pravi odgovor, tako bi direktno i pravovremeno dolazile sugestije privrede do Vlade – rekla je Jovanović

Osvrnuvši se na lokalne samouprave koje će, suočene sa smanjenom naplatom poreza, trpeti posledice krize i do dve godine, Jovanović je naglasila da se u NALED-u od početka vanrednog stanja zalažu za uspostavljanje Fonda koji će dati podršku opštinama pre svega kroz dodatne transfere.

Druga stvar na koju treba misliti je da većina neće moći da realizuje planirana ulaganja u infrastrukturu, zbog čega treba omogućiti odobravanje beskamatnih kredita za završetak radova koji su stopirani zbog pandemije.

- U ovom trenutku ključno je poverenje u državu da će izmirivati svoje obaveze prema privredi i dobavljačima, kao i međusobno poverenje da svi zajedno prevaziđemo ovu krizu - zaključuje Jovanović.

Konferenciju su organizovali Color Media Communications i Kongres srpsko-američkog prijateljstva u saradnji sa Narodnom skupštinom RS, a na panelu „Ekonomija Srbije i mere Vlade: šta je doneto i šta se još može učiniti“ učestvovali su i Dubravka Negre, šefica kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, Dragan Demirović, v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za fiskalni sistem Ministarstva finansija i Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade.


Povezani Sadržaji

Vesti

Lokalne budžete čeka dvostruko duži oporavak od privrednika

26.04.2020

Privrednici u Srbiji očekuju potpuni oporavak u roku od šest meseci do...Pročitaj vest
COVID19

Mere podrške su važan „tajm aut“ za privredu

01.04.2020

Ključne mere najavljenog paketa su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja, obezbeđivanje povoljnih...Pročitaj više
Vesti

Pomoć privredi u Srbiji najveća u regionu i deseta u Evropi

26.04.2020

Srbija je za podršku privredi zbog korona virusa opredelila mere...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE