Održan prvi okrugli sto u okviru kampanje

Da bi građani i privreda imali uvid u takse i naknade koje plaćaju, potrebno je uspostaviti jedinstveni registar neporeskih dažbina koji bi osigurao transparentnost i oslobodio korisnike suvišnih troškova, zaključak je današnjeg okruglog stola, prvog u okviru kampanje „Mesec parafiskala“. Kampanju su pokrenuli Partner Solutions, KPMG, NALED i Institut Mihajlo Pupin u okviru Projekta za reformu neporeskih prihoda koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Predstavnici NALED-a i KPMG-a iskoristili su današnji događaj da predstave analizu postojećeg stanja i ponude svoja rešenja za unapređenje sistema parafiskalnih nameta, ali i da pozovu građane i privredu da na sajtovima jpd.rs i parafiskali.rs nominuju takse, naknade i druge neporeske dažbine koji ih najviše opterećuju, smatraju da su previsoke ili da se duplo plaćaju.

-Građani i privreda su izgubljeni u „šumi propisa“ te najčešće nisu upoznati sa svrhom plaćanja određene dažbine. Da problem bude veći, ni samo Ministarstvo finansija nema uvid u konačni broj taksi i naknada koje se naplaćuju. Zato predlažemo uvođenje svojevrsnog popisa parafiskala - jedinstvenog elektronskog registra kojim bi se smanjio enormno veliki broj dažbina i osigurala veća transparentnost, poručila je Milica Bisić, direktorka korporativnih poslova u KPMG. 

Prema njenim rečima, građani i privreda bi na taj način bili u obavezi da plaćaju samo one takse koje su prethodno evidentirane u registru, čime bi se i javni sektor stimulisao da učestvuje u njegovoj izradi. 

Priču o registru republičkih neporeskih nameta nastavio je Nikola Tabaković, takođe predstavnik KPMG-a, koji se postarao da prisutnima detaljnije predstavi njegovu preliminarnu verziju. Tabaković je ukazao da je samo na republičkom nivou popisano oko 1200 dažbina, i to na osnovu analize 200 zakonskih i 300 podzakonskih akata. 

Pored republičkih, učesnici panela dotakli su se i situacije na lokalu. Kako je izjavila Jelena Rančić, projektna menadžerka u NALED-u, analiza lokalnih administrativnih taksi rađena je na uzorku od 15 lokalnih samouprava, a neporeske dažbine su razvrstane u deset oblasti, kako bi se olakšalo građanima i privredi. 

Više o lokalnim neporeskim dažbinama, ali i o incijativi za uređenje parafiskalnih nameta u oblasti zaštite životne sredine, zainteresovana javnost moći će da čuje više na drugom i trećem okruglom stolu koji su zakazani za 15. i 22. jun. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Jun je „Mesec parafiskala“ – oslobodimo se suvišnih dažbina

03.06.2021

Kampanja „Mesec parafiskala“ startovala je danas sa pozivom...Pročitaj vest
Vesti


Pet vrsta parafiskala koji guše građane i privredu

11.12.2017

Istraživanja NALED-a pokazala su da 52% privrednika u Srbiji smatra...Pročitaj vest
Vesti

Zašto bi registar neporeskih nameta bio koristan za građane i privredu

14.03.2021

Privreda Srbije je tokom 2019. izdvojila gotovo 148 milijardi dinara za 20...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE