Osetljivim društvenim grupama potrebna veća podrška tokom vanrednih situacija

Kako bi se u kriznim situacijama zaštitila prava Roma i drugih marginalizovanih grupa, predstavnici programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u saradnji sa NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja, prethodnih šest meseci su aktivno radili na jačanju kapaciteta štabova za vanredne situacije u 18 lokalnih samouprava u Srbiji uz tesnu saradnju sa predstavnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
U aktivnosti jačanja kapaciteta štabova za vanredne situacije uključeni su štabovi iz Beograda, Požarevca, Valjeva, Vršca, Subotice, Sombora, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Vranja, Pirota, opština Apatin, Aleksinac, Bača i Raška, kao i gradske opštine Zvezdara i Novi Beograd. Najpre je realizovana  analiza trenutnog stanja sistema zaštite i spasavanja u ovim lokalnim samoupravama, kako bi se mapirale potrebe osetljivih grupa i ojačali mehanizmi za brzo reagovanje u vanrednim situacijama.

U saradnji sa Sektorom za vanredne situacije, tokom juna je održana i radionica na kojoj su predstavnicima štabova za vanredne situacije, lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i Crvenog krsta, prezentovani modeli i primeri dobre prakse, kako bi se osigurala šira inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u sistem zaštite i spasavanja. Na osnovu rezultata mapiranja, pripremljene su i distribuirane situacione analize za svih 18 lokalnih samouprava.

U septembru su održane još tri onlajn radionice koje su imale za cilj finalizaciju preporuka za inkluziju Roma i drugih marginalizovanih grupa u sistem zaštite i spasavanja. Kao znak uspešne finalizacije započetih aktivnosti na ovoj komponenti projekta, imajući u veoma  značajnu  ulogu i podršku u sprovođenju aktivnosti koju je pružio Sektor za vanredne situacije krozkao i aktivno učešće načelnika štabova i članova vatrogasno-spasilačkih jedinica, svim pripadnicima Sektora uručeni su sertifikati za poseban doprinos.

Pored pružanja podrške osetljivim društvenim kategorijama u vanrednim situacijama, projekat „Poboljšanje uslova života Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave u vreme COVID-19“ usmeren je i na ekonomsko osnaživanje kroz uključivanje ovih grupa u Program „Zajedno za zajednicu“, u okviru koga je radno angažovano 240 pripadnika marginalizovanih grupa kod poslodavaca u šest lokalnih samouprava. Jedan od glavnih ciljeva projekta bilo je i poboljšanje pristupa informacijama, prevenciji i oporavku od kovida-19, sa sprovedene 54 zdravstvene radionice u romskim naseljima.


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE