Završen ciklus obuka iz oblasti informacione bezbednosti

Budući da su jedinice lokalne samouprave gotovo svakodnevno izložene raznim vrstama sajber napada, tokom aprila sproveden je novi ciklus obuka za IT administratore i načelnike uprava u Zrenjaninu, Kragujevcu i Leskovcu na temu podizanja svesti o informacionoj bezbednosti.

Obuke su organizovane u saradnji NALED-a, Nacionalnog CERT-a Srbije pri RATEL-u i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, a u okviru projekta „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“ koji je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa obavezama koje proističu iz Zakona o informacionoj bezbednosti, zatim sa radom Nacionalnog CERT-a, aktuelnim sajber pretnjama i kako da ih prepoznaju i spreče, kao i o upravljanju rizicima u oblasti informacione bezbednosti i naprednim sredstvima odbrane.

Dr Goran Paunović, glavni savetnik za bezbednost informaciono komunikacionih sistema iz Nacionalnog CERT-a Srbije pri RATEL-u istakao je da je neophodno raditi na podizanju svesti o informacionoj bezbednosti, budući da nekada samo mala nepažnja i jedan klik mogu prouzrokovati nesagledive posledice. Dodao je i da se mnoge lokalne samouprave suočavaju sa manjkom IT eksperata, nedostatkom finansijskih sredstava i ulaganja u informacionu bezbednost, te je zbog toga važno da se organizuju obuke kako bi zaposleni u lokalnim samoupravama bili u toku sa aktuelnostima u oblasti informacione bezbednosti i unapredili svoje veštine.

Na osnovu ličnog  iskustva iz realizovanih inspekcijskih nadzora, predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija ukazali su da problem predstavlja nedovoljna primena mera propisanih Aktom o bezbednosti IKT sistema koji svaki operator donosi, što utiče na smanjenje sajber otpornosti jedinica lokalne samouprave.

Dr Marko Krstić rukovodilac Službe za informacionu bezbednost iz Nacionalnog CERT-a Srbije pri RATEL-u posebno je istakao ulogu te organizacije i pozvao predstavnike lokalnih samouprava da prijavljuju incidente.

Podsetimo, u decembru prošle godine u saradnji NALED-a, RATEL-a i Privredne komore Srbije održan je ciklus obuka i za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti u Subotici, Beogradu i Nišu.


Povezani Sadržaji

Vesti

Intenzivira se rad na regulativi o informacionoj bezbednosti

25.03.2024

NALED će u narednom periodu pružati podršku Ministarstvu informisanja i...Pročitaj vest
Vesti

Počeo ciklus obuka za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti

01.12.2023

U prostorijama Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i...Pročitaj vest
Vesti

Putokaz ka većoj sigurnosti - novi Zakon o informacionoj bezbednosti

30.07.2023

Poslednjih godinu dana, jako su učestali napadi na najznačajniju državnu IT...Pročitaj vest
Vesti

Treći ciklus obuka za IT administratore na temu informacione bezbednosti

02.11.2023

U toku oktobra i početkom novembra 2023. godine NALED je, u saradnji sa...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE