Izabrano novo rukovodstvo Saveza za zaštitu životne sredine

Uređenje sistema naplate naknada u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja ambalažnim otpadom, otpadnim vodama, otpadom od hrane i posebnim tokovima otpada, kao i promovisanje uvođenja koncepta cirkularne ekonomije, prioriteti su kojima će se u naredne dve godine baviti NALED-ov Savez za zaštitu životne sredine i koje su izabrali članovi ovog tela.

Na izbornoj sednici Saveza, predstavljeni su rezultati digitalnog glasanja za predsedništvo. U naredne dve godine radom Saveza rukovodiće Jelena Kiš, menadžerka za održivost i regulatorne poslove u kompaniji „Ball Packaging Europe“, dok su za potpredsednice izabrane Slobodanka Cucić, menadžerka za korporativne poslove i održivost Apatinske pivare i Bojana Perić, direktorka kompanije Ekostar Pak.

- Osim utvrđenih prioriteta, rad Saveza u narednom periodu fokusiraće se na harmonizaciju domaće legislative sa zakonskim okvirima Evropske unije. Imajući u vidu naučene lekcije iz iskustava drugih zemalja, imamo priliku da sustignemo evropske tokove i uhvatimo korak sa trendovima u oblasti ekologije i tu bih posebno istakla da smo pripremili predlog programa razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji do 2023. koja sve više dobija na značaju u Evropi i svetu - rekla je Jelena Kiš, reizabrana predsednica Saveza za zaštitu životne sredine, zahvalivši članovima na ukazanom poverenju.

Po usvojenim prioritetima rada, u okviru Saveza su formirane dve podgrupe. Prva, koja se bavi unapređenjem sistema utvrđivanja i naplate naknada u oblasti zaštite životne sredine. Prvi korak u radu ove podgrupe je izrada analize koja će ponuditi predloge za unapređenje obračuna naknada tako da bude fer, podstakne smanjenje zagađenja vazduha i da poštuje princip „zagađivač plaća“.

Cilj rada druge podgrupe je unapređenje sistema ambalažnog otpada. Na tom polju je u toku izrada studija koje analiziraju primenu sistema produžene odgovornosti proizvođača i mogućnosti uspostavljanja depozitnog sistema za ambalažu u Srbiji. Po završetku studija, detaljno će biti definisati predlozi za izmenu načina na koji naša zemlja upravlja ambalažnim otpadom.

Skupu je prisustvovao i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, koji je istakao da je NALED kao organizacija koja umrežava lokalne samouprave sa kompanijama i republičkim organima neophodan partner kako bi se stvorila adekvatna i povoljna klima za dalji razvoj zelene ekonomije. „Zajedno radimo na projektu zelene digitalizacije i od naredne godine očekujemo da potpuno eliminišemo papire iz poslovanja Agencije i uštedimo i sebi i kompanijama, pored mnogo vremena, i veliki broj kutija arhivskog materijala i desetine hiljada i-mejlova“, rekao je Radović.

Savez za zaštitu životne sredine osnovan je u okviru NALED-a krajem 2019. godine kao programska platforma koja će okupiti donosioce odluka i stručnjake iz društveno odgovornih kompanija, lokalnih samouprava, državnih organa i civilnog sektora sa ciljem objedinjavanja stručnih kapaciteta u definisanju sistemskih rešenja u oblasti upravljanja životnom sredinom u Srbiji. Savez ima 42 člana iz redova privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Cirkularna ekonomija - šansa za više od 30.000 novih radnih mesta

30.08.2020

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojih se čak 10...Pročitaj vest
Vesti

Formiran Savez za zaštitu životne sredine

10.12.2019

Savez je okupio više od 30 članova iz redova društveno odgovornih kompanija, lokalnih samouprava i udruženja...Pročitaj vest
Vesti

Više od 1.500 firmi uvedeno u sistem plaćanja ekološke takse

31.05.2020

U Srbiji male i velike kućne aparate, IT opremu i druge elektronske i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE