Najavljena izgradnja sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, sve lokalne samouprave su od 2009. u obavezi da izrade regionalne planove upravljanja otpadom, kao i da se udruže radi izgradnje regionalnih deponija. Danas u Srbiji postoji 10 regionalnih centara za upravljanje otpadom, a Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je izgradnju još sedam centara, koji će obuhvatiti ukupno 38 gradova i opština.

Izgradnja svih regionalnih centara kroz projekat „Program čvrstog otpada u Srbiji“ finansiraće se iz kredita obezbeđenog od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuske razvojne agencije (AFD). 

Navedenim Programom je obuhaćena izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom i to: Kalenić-UB, Banjica-Nova Varoš, Srem-Mačva–Sremska Mitrovica i Rančevo-Sombor, dok će se izvršiti i nadogradnja regionalnih centara Duboko-Užice i Pirot u Pirotu. Regionalni centar za upravljanje otpadom u Raškoj je u pripremnoj fazi za formiranje.

Podršku u sprovođenju Jedinici za implementaciju projekta Ministarstva zaštite životne sredine, pružaće konzorcijum Aspiro/Naled, predvođen kompanijom Aspiro, u saradnji/podizvođačem kompanijom Dvoper. 

Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022-2031, koji je usvojen 28. januara 2022. godine, daje okvir i uslove za uspostavljanje i razvoj integrisanog sistema upravljanja otpadom i definiše maksimalno 26 regiona za koje je neophodno izgraditi centre za upravljanje otpadom.

Pored deset regionalnih deponija u Užicu, Lapovu, Kikindi, Jagodini, Leskovcu, Pirotu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Subotici i Beogradu, u Srbiji, pored opštinskih deponija, ministarstvo je iz sopstvenih sredstava obezbedilo uklanjanje ilegalnih smetlišta, a koje ne zadovoljavaju standarde životne sredine i negativno utiču na život i zdravlje građana. Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine izdvaja znatna sredstva iz budžeta, ne samo radi uklanjanja ilegalnih smetlišta, već i nalazi načine kako da spreči stvaranje novih na istim ili sličnim lokacijama, a čime bi se podigla svest svih lica koja nelegalno odlažu otpad na mestima na kojima to nije dozvoljeno. Zbog svega toga je važno da se uspostavi sistem upravljanja otpadom da bi se prestalo sa lošim navikama.

Projekatom  „Program čvrstog otpada u Srbiji“ ispunjavaju se ciljevi Programa za upravljanje otpadom, kao i deo Specifičnih planova implementacije (DSIP) u okviru Pregovaračkog poglavlja 27, čiji je nosilac Ministarstvo zaštite životne sredine, a samim tim se direktno utiče na poboljšanje kvaliteta života građana Republike Srbije.

U cilju ispunjenja zahteva EU i Zelene agende, procena je da Republika Srbija treba da uloži u infrastrukturu u oblasti životne sredine više od 10 milijardi evra, od čega oko 3 milijarde samo za otpad.

Koje će lokalne samouprave biti obuhvaćene izgradnjom seda regionalnih centara za upravljanje otpadom?

  1. Kalenić - Valjevo, Obrenovac, Lazarevac, Ub, Barajevo, Vladimirci, Lajkovac, Mionica, Koceljeva, Osečina, Ljig;
  2. Duboko - Užice, Čačak, Ivanjica, Požega, Bajina Bašta, Lučani, Čajetina, Arilje i Kosjerić – regionalni centar koji dobija nadgradnju;
  3. Banjica - Nova Varoš, Prijepolje, Priboj i Sjenica;
  4. Srem-Mačva - Ruma, Šid, Sremska Mitrovica, Bogatić i Šabac;
  5. Pirot - Pirot, Babušnica, Dimitrovgrad i Bela Palanka – regionalni centar koji dobija nadgradnju;
  6. Sombor - Sombor, Odžaci, Bač, Apatin i Kula;
  7. Raška - Raška, Tutin i Novi Pazar.

Povezani Sadržaji

Vesti

Cirkularna ekonomija - šansa za više od 30.000 novih radnih mesta

30.08.2020

U Srbiji se godišnje proizvede 12 miliona tona otpada od kojih se čak 10...Pročitaj vest
Vesti

NALED, GIZ i Esotron prikupili 1.300 tona otpada od hrane

14.04.2022

Odziv velikih ugostitelja Izazovu prikupljanja 1.000 tona otpada od hrane...Pročitaj vest
Vesti

Srbija razmatra kako da na najbolji način prikupi ambalažni otpad

31.03.2022

Srbija se u oblasti zaštite životne sredine suočava sa izazovom da do...Pročitaj vest
Vesti

Više od 1.000 proizvoda narušava kvalitet vazduha, a da nismo znali

30.06.2022

Tri najveća izvora zagađenja u Srbiji građani vide u industriji, saobraćaju...Pročitaj vest
Vesti

Za čistiji vazduh potrebna bolja politika eko taksa i naknada

09.02.2021

Zagađenje vazduha u Srbiji je i 20 puta veće nego u zemljama Evropske unije,...Pročitaj vest
Vesti

Zrenjanin prvi grad koji dobija pametni sistem za reciklažu ambalažnog otpada

25.10.2022

U svim IDEA prodavnicama, Roda mega marketima i na 6 javnih lokacija u...Pročitaj vest
Kliping

[TV N1] U Srbiji se svake godine baci više od 240.000 tona hrane

28.06.2022

U Srbiji se prema procenama svake godine baci 240.000t hrane odnosno 30-40kg po...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE