Naručioci požurili da nabavke oglase po starom zakonu

U prvih mesec dana primene novog Zakona o javnim nabavkama, koji predviđa isključivo sprovođenje postupaka elektronskim putem, oglašeno je već 127 eNabavki. Ipak, mnogi naručioci požurili su da odluke o pokretanju donesu pre 1. jula kako se na njih ne bi primenjivale nove odredbe te će tokom ove godine još 3.345 nabavki biti obavljeno po staroj proceduri, na papiru.

Novim zakonom predviđeno je da se svi koraci moraju odvijati preko novog Portala javnih nabavki, od podnošenja ponuda i uvida u dokumentaciju do elektronskog otvaranja ponuda, podnošenja zahteva za zaštitu prava i ostalog. Pored sužavanja prostora za zloupotrebe odnosno unapređenja transparentnosti, to će dovesti i do smanjenja troškova za sve učesnike i efikasnijeg sprovođenja nabavki.

- Žurba naručilaca da pokrenu postupke pre 1. jula govori nam o potrebi vraćanja poverenja u sistem javnih nabavki, kao i o neophodnosti dodatne edukacije kako bi se bolje pripremili za primenu zakona. Zajedno sa NALED-om, u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj, koji podržava USAID, već smo organizovali obuke i pripremili video uputstvo za korišćenje portala i spremni smo da nastavimo s edukacijom naručilaca i ponuđača. Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440 milijardi dinara, uz još 150 milijardi dinara prometovanih kroz nabavke izuzete od primene zakona, što dovoljno govori o značaju transparentnosti i efikasnosti javnih nabavki jer je reč o novcu svih građana – kaže Jasmina Marković, predsednica Udruženja „Ponuđači Srbije“.

Prema njenim rečima, da su dodatne obuke u saradnji s Kancelarijom za javne nabavke potrebne pokazuje podatak da je i među 127 oglašenih eNabavki bilo onih u kojima su naručioci pojedine dokumente tražili na papiru čime mogu da naruše načelo jednakosti ponuđača ili da ih dovedu u zabludu. Takođe, dosad je tek 10 postupaka završeno dodelom ugovora tako da je i u segmentu sprovođenja potrebna podrška.

Najveći naručioci su republička javna preduzeća (128 milijardi dinara), zdravstvene i socijalne ustanove (90 milijardi), lokalne samouprave (67 milijardi), lokalna javna preduzeća (65 milijardi) i organi državne uprave (63 milijarde). To su pre svega EPS (58 milijardi), EPS distribucija (17,3), Klinički centar Srbije (14,7 milijardi), Infrastruktura Železnice Srbije, GSP Beograd i Beogradske elektrane.

Ono što posebno karakteriše sistem javnih nabavki u Srbiji je nizak nivo konkurencije. U postupcima u proseku učestvuju 2,5 ponuđača što je među najnižim prosecima u regionu jugoistočne Evrope iako je broj registrovanih ponuđača za poslednjih pet godina povećan sa 7.650 na 12.670.

Cilj NALED-a i udruženja „Ponuđači Srbije“ je da uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoju (USAID), kroz projekat „Javno-privatni dijalog za razvoj“, doprinesu povećanju konkurencije i fer tržišne utakmice u postupcima javnih nabavki, kao i povećanje broja ponuda i prihvatljivih ponuda po postupku. Najveći rezultat koji bi trebalo da bude ostvaren kroz dijalog jeste „pomirenje“ javnog i privatnog sektora odnosno naručilaca i ponuđača. 

 


Povezani Sadržaji

Blog

Elektronske javne nabavke

Učešće javnih nabavki u BDP-u naše zemlje u 2018. bilo je tek 8%, dok je prosek EU 14%....Pročitaj blog
Vesti

Elektronske javne nabavke kreću od 1. jula

11.06.2020

Više od 250 ponuđača i naručilaca imalo je priliku da se bolje upozna sa elektronskim postupkom javne nabavke koji će se...Pročitaj vest
Vesti

Novi zakon unapređuje transparentnost javnih nabavki vrednih 440 milijardi dinara

02.07.2020

Vrednost javnih nabavki u Srbiji premašila je prošle godine 440...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE