Organizovano prikupljanje opasnog otpada u Kragujevcu

Na platou ispred zgrade Gradske uprave održana je velika akcija prikupljanja i reciklaže baterija i sijalica koju u okviru projekta „Povećanje stope reciklaže za baterije i sijalice”, u Kragujevcu, sprovode  NALED i GIZ sa privatnim partnerima. Uz simbolične nagrade građani su mogli da predaju istrošene baterije i sijalice i na taj način bezbedno uklone opasan otpad iz svojih domaćinstava.

"Cilj akcije prikupljanja i reciklaže baterija i sijalica jeste da podignemo svest naših građana, ali i mlađim generacijama pokažemo koliko je važno da ovaj otpad odlažemo na pravi način. Baterije spadaju u opasan otpad i zato nije dobro bacati ih sa komulanim otpadom u obične kontejnere. Ovo je i način da vodimo računa i stvaramo zdraviju životnu sredinu a pravilno odlaganje toksičnog otpada je jedan u nizu postupaka. U okviru projekta „Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica’’ koji sa partnerima NALED-om i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ realizujemo, krajem prošle godine u Kragujevcu su, na sedam lokacija, postavljene posude za bezbedno odlaganje ove vrste otpada i to u zgradi Gradske uprave, zgradi Gradske poreske uprave, u Javno-stambenom preduzeću Kragujevac, na naplatnim mestima u Domu samoupravljača, na Aerodromu, Pivari, Stanovu, u zgradi JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac,", kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, i pozvao sve sugrađana da prilikom mesečnih plaćanja računa i komunalija, ponesu ovaj otpad i odlože ih u predviđene kante.

Građane je na štandu sačekalo mnoštvo promotivnog i kreativnog sadržaja, o značaju reciklaže baterija i sijalica i njihovog negativnog dejstva, ukoliko se odlažu zajedno sa komunalnim otpadom i završe na deponijama. 

Iako se godišnje upotrebi više od 50 miliona baterija i do 2.000 tona sijalica, u Srbiji još uvek nema organizovanog sakupljanja ovog otpada. Zbog toga je projekat pilotiran prvo u Kragujevcu,a  zatim i u opštini Stari Grad i na Univerzitetu u Beogradu, kako bi se prikazalo kako bi model održivog sakupljanja mogao da funkcioniše u praksi. Takođe, drugi cilj projekta jeste povećanje stope reciklaže baterija i sijalica za 20% u ovim sredinama.

"Ukoliko se ovakav otpad nađe u prirodi ili deponiji oslobađaju se olovo, kadmijum i živa koji odlaze u zemlju i vodu i tako u naš lanac ishrane, a ukoliko se na deponijama zapale te opasne matrerije odlaze u vazduh i mi ih udišemo. Zarad očuvanja i životne sredine i našeg zdravlja važno je odlagati ih pravilno,a to možemo postići ukoliko obezbedimo infrastrukturu za njihovo odlaganje što ovim projektom i akcijom koje zajednički NALED i  GIZ sprovode sa privatnim partnerima sprovodimo." kaže Sanja Knežević Mitrović, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.  

Ona je podsetila da se sa Gradom Kragujevcem realizuje i projekat reciklaže staklene ambalaže i zaključila da je građanima najpre potrebno obezbediti uslove za pravilno odlaganje i razdvajanje, a tek onda ih informisati zašto je to važno, jer jedno bez drugog ne daje pun efekat.


Povezani Sadržaji

Vesti

Gde idu istrošene baterije i sijalice iz Srbije?

30.07.2022

Pregorele sijalice i istrošene baterije u Srbiji najčešće završavaju u kantama za smeće, a potom na deponijama gde...Pročitaj vest
Vesti

Počela reciklaža baterija i sijalica na Univerzitetu u Beogradu

27.06.2022

Studenti, ali i svi zainteresovani građani, će imati prilku da recikliraju...Pročitaj vest
Vesti

U Gradskoj opštini Stari grad postavljene posude za odlaganje baterija i sijalica

17.05.2022

U prostorijama Gradske opštine Stari grad zvanično je otpočelo javno...Pročitaj vest
Vesti

U Kragujevcu počela reciklaža baterija i sijalica

16.12.2021

Potrošene baterije i sijalice u Kragujevcu više ne moraju da...Pročitaj vest
Kliping

[RTS] Moramo biti svesni da su baterije i sijalice opasan otpad

28.01.2022

Kada baterije i sijalice završe na deponijama, oslobađaju se...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE