Rešenja katastra stižu u eSanduče na Portalu eUprava

Ne morate da idete u katastar, ne morate da čekate da vam poštar dostavi rešenje o upisu prava svojine ili da idete u poštu po njega. Ove nedelje je otpočela dostava rešenja o upisu prava svojine u eSanduče na Portalu eUprava. RGZ je do sada elektronskim putem građanima i privredi dostavio već 265 rešenja o upisu.

”Usluga elektronske dostave koje je omogućena na Portalu je brza, besplatna i pouzdana. Nema potrebe za odlaskom u katastar niti može da dođe do problema u isporuci dokumenata. Na ovaj način građanima i privredi štedimo vreme i troškove pribavljanja rešenja. Ove godine su lokalne poreske administracije prve počele na ovaj način da dostvljaju građanima rešenja, a sada su im se pridružili katastri. Zato pozivam sve koji nemaju nalog da ga otvore i pridruže se armiji od milion građana koji koriste Portal eUprava i iz fotelje mogu da dobiju različite usluge javne uprave kao što su pribavljanje ličnih dokumenata, upis dece u vrtić ili novorođenčadi, registracija vozila, plaćanje poreza i dr.”, kaže direktor Kancelarije za infromacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

”Zahvaljujući uspešnoj reformi i digitalizaciji koja se sprovodi u Republičkom geodetskom zavodu uz podršku Svetske banke, kao i zahvaljujući saradnji RGZ-a i Kancelarije za IT i eUpravu, novom uslugom smo u potpunosti zaokružili proces elektronskog postupka upisa u katastar. Sada, pored efikesnijeg postupka upisa u Katastar nepokretnosti, pojednostavljen je i način dostave što građanima drastrično skraćuje vreme potrebno za ostvarivanje prava na nepokretnostima. Kada kupujete ili nasleđujete nepokretnost, postupak počinjete kod javnog beležnika sačinjavanjem isprave podobne za upis, nakon čega je svima omogućeno da na sajtu RGZ-a prate status predmeta, a od sada se i rešenje o upisu prava svojine može preuzeti u svom elektronskom sandučetu”, ističe direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

Građani koji još nemaju kreiran nalog na Portalu eUprava rešenja će dobijati u formi odštampanog primerka elektronskog dokumenta, preporučenom pošiljkom, putem pošte. Ukoliko poštar ne uspe da uruči rešenje, ostaviće obaveštenje stranci da može da preuzme dokument u pošti u narednih 15 dana.

”Na ovaj princip dostave putem pošte se građani veoma žale već mesecima. Ne stižu im rešenja jako dugo, ne nalaze ih u pošti ili ne mogu da ih dobiju u katastru, iako je katastar rešenje uradio u proseku u roku od 7 dana od dana dostavljanja ugovora od strane javnih beležnika. Problem koji smo identifikovali zajedno s našim članovima jeste da se 90% rešenja vrati katastru jer nisu uspešno uručena, građani stiču utisak da RGZ ne poštuje rokove i ne uplaćuju propisane takse jer nisu dobili rešenje. Zato je na inicijativu NALED-a, izmenama Zakona o postupku upisa u katastar postavljen osnov za dostavu preko elektronskog sandučeta, a Kancelarija za IT i RGZ su ovu reformu uspešno sproveli. Time je rešena jedna od najslabijih tačaka u komunikaciji države s građanima i privredom”, naglašava Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Dostava rešenja katastra se od danas obavlja na dva načina: tako što se rešenje odmah po donošenju objavljuje na eOglasnoj tabli RGZ i započinje se proces dostave u eSanduče na Portalu eUprave. Ukoliko nije moguće da se dostava izvrši u eSanduče (jer stranka nema otvoren nalog na Portalu eUprava), pokušaće se dostava lično na adresu stranke. Smatra se da je rešenje uredno dostavljeno po proteku roka od 30 dana od trenutka kada je objavljeno na eOglasnoj tabli RGZ.

Uslugu eDostave građani mogu da razumeju kao posedovanje svog poštanskog sandučeta u elektronskom svetu gde će od državnih i lokalnih organa dobijati dokumente za koje su dosad morali da idu na šaltere. Dobijanje dokumenta u eSanduče iste je snage i važnosti kao i dobijanje putem pošte ili na šalteru. Za to je potrebno da uz ličnu kartu ili pasoš otvore nalog na Portalu eUprava i redovno proveravaju da li su dobili željeni dokument. Prva rešenja koja su na ovaj način građani počeli da dobijaju tokom 2020. jesu rešenja za porez na imovinu koje su u eSanduče dostavljale lokalne poreske administracije.

U cilju omasovljenja korišćenja Portala eUprava, Kancelarija za IT i eUpravu i NALED, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, pokrenuli su projekat edukacije građana i privrede o prednostima korišćenja eUprave, kao i edukacije službenika lokalnih samouprava o elektronskoj dostavi i za pružanje pomoći građanima da otvore naloge i koriste Portal eUprava.


Povezani Sadržaji

Vesti

Jedinstveno elektronsko sanduče šalje šalter u prošlost

05.06.2020

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Program...Pročitaj vest
Vesti

Otvaranje naloga na Portalu eUprava nova usluga za građane

09.11.2020

Građani koji žele da bez čekanja u redovima završavaju administrativne...Pročitaj vest
Vesti

Ukidanje naknade jedino rešenje za konverziju zemljišta

01.12.2020

Država treba da omogući automatski upis prava svojine u katastar za sva lica...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE