Pet hitnih mera za pomoć poljoprivrednicima i pčelarima

Savez za hranu i poljoprivredu okupljen u NALED-u formulisao je set hitnih mera za pomoć poljoprivrednicima i pčelarima kako bi mogli što efikasnije da obavljaju radove koji ih očekuju tokom aprila.

Izdavanje dozvola poljoprivrednicima i pčelarima starijim od 65 da mogu da posećuju svoja poljoprivredna gazdinstva u trajanju od dve nedelje, povećanje maksimalnog broja dana za angažovanje sezonskih radnika, uvođenje alternativnih sistema prodaje i distribucije poljoprivrednih proizvoda, i definisanje posebnog paketa  podrške  – preporuke su koje bi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trebalo da primeni kako celokupni lanac proizvodnje u prehrambenoj industriji ne bi bio ugrožen.

Predložene mere imaju za cilj rešavanje problema striktnog ograničenja kretanja, deficita radne snage, proizvodnje i plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa kojima se suočava oko 400.000 poljoprivrednih gazdnistava koliko ih je registrovano u Srbiji.

Usled zatvaranja pijaca i prestanka rada ugostiteljskih objekata, poljoprivrednici koji žive od prodaje pijačnih namirnica ostali su bez osnovnog izvora prihoda i potrebna im je podrška da se preusmere na  alternativne načine prodaje kao što su on-line platforme ili drive-in pijaca. Očekuje se da resorno Ministarstva u skladu sa najavama hitno pokrene funkcionalan nacionalni portal  ePijace za plasman domaće robe, u saradnji sa lokalnim samoupravama i maloprodajnim trgovinskim lancima, koji bi trebalo da omogući i bezgotovinsko plaćanje.

Dodatno se predlaže i povećanje maksimalnog broja dana za angažovanje sezonskih radnika sa 120 na 180, jer će se, zbog smanjenog broja radnika i ograničenog kretanja, poslovi u svim poljoprivrednim delatnostima prolongirati.

Iz Saveza za hranu i poljoprivredu poručuju da je pored usvojenih mera za pomoć privredi, neophodno da Vlada donese i poseban paket podrške sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, kako bi se osigurao kontinuitet u proizvodnji i pružila podrška razvoju domaće prehrambene industrije.

5 mera za podršku poljoprivredi.png


Povezani Sadržaji

COVID-19

Mere podrške su važan „tajm aut“ za privredu

01.04.2020

Ključne mere najavljenog paketa su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja, obezbeđivanje povoljnih...Pročitaj više
COVID-19

NALED pokrenuo platformu za donacije gradovima i opštinama

03.04.2020

U nameri da stane uz svoje članove, NALED je osmislio i lansirao jedinstvenu...Pročitaj više
COVID-19

Poslovne asocijacije uputile preporuke za primenu ekonomskih mera

07.04.2020

NALED, Američka privredna komora (Amcham), Inicijativa Digitalna Srbija, i...Pročitaj više
COVID-19

Šta privreda očekuje od najavljenog paketa podrške

31.03.2020

U Srbiji gotovo da ne postoji pojedinac koji smatra da pandemija korona virusa...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE