[TV N1] Posle Srbije, reforma sezonskih radnika startuje u Severnoj Makedoniji

Nakon tri godine od lansiranja portala i aplikacije za prijavu sezonskih radnika, tokom kojih je prijavljeno više od 60.000 sezonaca u poljoprivredi, Vlada Severne Makedonije rešila je da usvoji srpski model i istu reformu sprovede u svojoj zemlji. Naši susedi međutim otići će i korak dalje i od samog početka pojednostavljenu elektronsku prijavu učiniće mogućom i u drugim delatnostima, poput turizma, ugostiteljstva i poslova čišćenja, kao i čuvanja dece.

Isidora Šmigić, specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u je gostujuću u Novom danu na tv N1 objasnila da je NALED 2017. uz podršku Vlade i resornih ministarstava, ali i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ počeo sa sprovođenjem ove reforme, tako da je ovaj portal počeo da funkcioniše u januaru 2019. godine.

- Ono što vidimo kao glavnu razliku jeste to da 2018. godine je na sezonskim poslovima u poljoprivredi  preko 90% radnika radilo na crno. Danas je primetan značajno bolji trend - već preko 60.000 sezonskih radnika je prijavljeno putem ovog portala i oni ostvaruju benefite koji su i definisani ovim Zakonom, poput prava na penzijski staž za sve dane koje su radili,  pravo na zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu, kao i pravo na socijalno davanje i novčanu pomoć u slučaju da je dobijaju, što je često bio razlog zašto oni nisu želeli da budu prijavljeni, istakla je Šmigić.

Prema njenim rečima, poslodavci su dobili efikasnu proceduru, koja je olakšana jer ne postoji nikakva birokratija u smislu papira, već se sve odvija preko portala sezonskiradnici.gov.rs, kojim rukovodi Poreska uprava.

Kako je dalje objasnila, poslodavci mogu da budu i pravna i fizička lica, što omogućava i poljoprivrednim gazdinstvima koja nisu registrovana kao pravna lica upotrebu ovog sistema.

- Potrebno je da se prvi put registrujete, uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa ili u slučaju da nemate, to može uraditi neko za vas ili možete otići u lokalnu samoupravu gde postoje servisni centri u kojima je moguće otvaranje naloga. Svaki naredni put kada se prijavljuju radnici procedura je veoma jednostavna – potreban je jedinstveni matični broj građana, zatim se vrši odabir datuma kada će radnik raditi i vrsta, posla pri čemu se prijava vrši na dnevnom nivou, objasnila je Šmigić.

Ona je takođe istakla i primer Severne Makedonije kao najzainteresovanije zemlje da primeni ovakav model, ne samo u poljoprivredi, već i u sektoru turizma, ugostiteljstva, kućnih i pomoćnih poslova, kao i da se očekuje da do kraja godine bude izrađen zakon koji bi obuhvatio sve ove oblasti. Kada je o Srbiji reč, već je pripremljen zakon koji bi pored navedenih oblasti, obuhvatio i građevinu gde je takođe prisutan veliki broj radnika koji rade u sivoj zoni.

-  Zakon je prošao javnu raspravu, on je spreman, on dakle treba da obuhvati kako poslove u poljoprivredi, tako i  nove oblasti, s tim da će uvesti i neke dodatne mehanizme kontrole, u smislu koliko poslodavac može koristiti ovaj sistem na mesečnom nivou za jednog radnika kako ne bi došlo do zloupotreba, koliko ga može koristiti na godišnjem nivou. Tako da mi se nadamo da kada bude formirana nova Vlada da će ovaj zakon  nastaviti dalju proceduru i da ćemo možda već do kraja godine imati ovakvu pojednostavljeni sistem i u drugim oblastima, kazala je Šmigić.  

Snimak gostovanja možete pogledati u nastavku. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Severna Makedonija usvaja srpski model prijave sezonskih radnika

30.06.2022

Nakon tri godine od lansiranja portala i aplikacije za prijavu sezonskih...Pročitaj vest
Vesti

Tri godine reforme zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi

27.02.2022

Gotovo 60.000 sezonskih radnika u poljoprivredi evidentirano je od početka...Pročitaj vest
Kliping

[TV PRVA] Više od 60.000 sezonskih radnika do sada angažovano putem portala Sezonski radnici

15.06.2022

Za nešto više od tri godine od kada je lansiran portal Sezonski...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE