NALED u delegaciji Srbije u poseti biotehnološkim kampusima u Južnoj Koreji

Imajući u vidu ekspertizu i iskustvo korejskih stručnjaka u oblasti biotehnologije, biomedicine i biodiverziteta, delegacija Srbije prethodnu nedelju provela je u studijskoj poseti Južnoj Koreji u okviru koje se sastala sa brojnim naučnicima i lekarima nekih od najznačajnijih naučno-istraživačkih institucija ove države.

Delegaciju je predvodila savetnica predsednice Vlade i direktorka kompanije BIO4 Smiljana Krivokuća, a pored predstavnika NALED-a, činili su je članovi Vlade, Ministarstva zdravlja, Ministarstva nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo i Centra za četvrtu industrijsku revoluciju (C4IR).

U cilju razmene iskustava i učenja iz primera dobre prakse, delegacija je posetila KMEDI Hub u gradu Daegu, Nacionalni zdravstveni institut – Centar za ispitivanje vakcina, Osong KBIO Health hub i kompaniju Celltrion.

KMEDI Hub i Osong KBIO Health Hub su kompleksi u Južnoj Koreji koji su uspostavljeni kako bi podržali razvoj medicinske industrije, istraživanja, inovacije i komercijalizaciju biomedicinskih tehnologija. Ono što globalno izdvaja ove komplekse jeste uspešna integracija istraživanja, razvoja i industrije, fokus na podršci razvoju biomedicinskih tehnologija, uključujući regenerativnu medicinu, biotehnologiju i farmaceutsku industriju i inovativni modeli podrške za startape, inovatore i preduzetnike. Upravo su kampusi poput ovih uzor za izgradnju BIO4 kampusa, novog bioekonomskog čvorišta u našoj državi i širem regionu.

Važan deo posete bio je bilateralni sastanak sa korejskim Ministarstvom za hranu i bezbednost lekova, koje je 2023. godine prepoznato od strane Svetske zdravstvene organizacije kao jedna od prve tri regulatorne agencije u svetu koja radi po najvišim svetskim standardima (WHO-Listed Authority). Na sastanku su razmenjena iskustva u razvoju regulative koja prati napredne trendove u primeni zakonodavstva u ovoj oblasti, kao što je primena veštačke inteligencije i mašinskog učenja u razvoju lekova i medicinskih sredstava.

Studijska poseta realizovana je kroz program razmene znanja između Srbije i Južne Koreje, a domaćini srpske delegacije bile su kolege iz Korejskog razvojnog instituta (Korean Development Institute).


Povezani Sadržaji

Vesti

NALED u delegaciji Srbije na sastanku sa britanskim ministrom

27.01.2023

Imajući u vidu ekspertizu i iskustvo britanskih stručnjaka u oblasti...Pročitaj vest
Vesti

Region složan u uvođenju elektronske prijave za sezonske radnike

11.05.2023

Od pokretanja elektronske prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, u Srbiji je...Pročitaj vest
Vesti

Studijska poseta Danskoj

28.11.2018

Tema posete bila je javno-privatni dijalog sa fokusom na organsku proizvodnju i pčelarstvo...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE