Nastavljamo da činimo razliku i u 2023. godini

Cerade, bilbordi i baneri koji se koriste u kampanjama i krase sve konferencije i poslovne događaje danas, najčešće, nakon samo jednog korišćenja završe na deponiji, gde im je potrebno 1500 godina da se razgrade. Reciklaža ove vrste otpada moguća je samo u inostranstvu, po veoma visokim cenama, zbog čega je NALED uspostavio dugoročnu saradnju sa ekološkim socijalnim preduzećem Ekobag, koje preuzima korišćene PVC folije i od njih stvara unikatne torbe, novčanike, fascikle i druge ručno rađene proizvode. 

Saradnja sa Ekobegom počela je u okviru tradicionalnog Septembarskog susreta članova i partnera NALED-a, kada su materijali korišćeni  u scenografiji i brendiranju Belog dvora, ustupljeni ovom preduzeću. NALED je do kraja godine održao još tri velike konferencije, za kojima je ostalo dovoljno materijala da se naprave unikatni novogodišnji pokloni za sve koji su doprineli uspehu organizacije u 2022. godini. 

NALED poziva sve članove i partnere da se pridruže akciji za reciklažu PVC materijala sa događaja, udahnu novi život iskorišćenim banerima i tako podrže zelenu misiju ovog socijalnog preduzeća. 

Kroz saradnju sa Ekobegom, društveno-odgovorne kompanije, institucije, udruženja, i međunarodne organizacije s jedne strane podstiču socijalno preduzetništvo i rad teže zapošljive grupe žena, odnosno žena starijih od 45 koje su dugoročno nezaposlene, a s druge pokazuju jasnu orijentisanost ka održivom načinu poslovanja. 

Očuvanje životne sredine i cirkularna ekonomija izglasani su kao prvi prioritet na 16. godišnjoj Skupštini članova NALED-a, što je kroz brojne projekte i događaje obeležilo celu 2022. godinu. Uz podršku Nemačke razvojne saradnje, koju sprovodi GIZ, postavljeno je više od 800 reciklažnih zvona za staklenu ambalažu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu, zahvaljujući kojima je 60% manje staklene ambalaže završilo na deponijama u ovim mestima. U Zrenjaninu je pilotiran pametni depozitni sistem, a prvi put je krenulo i sakupljanje opasnog otpada, baterija i sijalica, na javnim mestima u Kragujevcu i Beogradu. Prikupljeno je 1.300 tona otpada od hrane i predato operaterima na korišćenje u energetske svrhe. Napravljeni su pomaci i kada je reč o uvođenju zelenih javnih nabavki kao instrumenta za zaštitu životne sredine.

U 2023. godini, NALED zajedno sa članovima Saveza za zaštitu životne sredine ostaje posvećen sprovođenju zelene agende, sa posebnim fokusom na masovniju reciklažu, kroz širenje sakupljačke mreže i izgradnju infrastrukture, uvođenje depozitnog sistema za ambalažni otpad i usvajanje Programa razvoja cirkularne ekonomije, ali i društveno odgovorne zelene inicijative kao što je saradnja sa Ekobagom.


Povezani Sadržaji

Vesti

NALED, privreda i GIZ zajedno za najugroženije

22.12.2020

Poslednje dane u godini NALED je tradicionalno posvetio darivanju onih kojima je pomoć najpotrebnija. Zajedno sa...Pročitaj vest
Vesti

Usvojen moderan i podsticajan Zakon o socijalnom preduzetništvu 

08.02.2022

Posle decenijskog rada na Nacrtu zakona, na sednici Narodne skupštine 4....Pročitaj vest
Vesti

Više od 1.000 zvanica i zelena agenda obeležili Septembarski susret

09.09.2022

Članovi i partneri NALED-a okupili su se u četvrtak, 8. septembra na...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE