Skraćeno vreme za dobijanje priključka za struju, troškovi problem 

Za priključenje nove kuće ili zgrade na energetsku mrežu potrebno je proći pet administrativnih koraka, a već na prvom u proseku se čeka 12 dana. Ipak, to je značajno poboljšanje u odnosu na poslednji Doing business izveštaj Svetske banke za 2022. kada je za dobijanje uslova za priključenje bilo neophodno 28 dana. 

Nova analiza NALED–a koja je obuhvatila 37 elektrodistribucija u našoj zemlji (u čijoj nadležnosti je izdavanje lokacijskih uslova za projektovanje i priključenje na elektro distributivnu mrežu) pokazala je da najuspešnije elektrodistribucije zahteve rešavaju za šest do osam dana (Loznica, Sombor i Kruševac), što je brže od zakonskog roka koji rešavanje zahteva ograničava na 15 dana. S druge strane, na začelju su Kraljevo, Novi Sad i Mladenovac za čije je uslove potrebno sačekati od 24 do 32 dana.   

Ono što predstavlja dodatni izazov za svakog investitora jeste da ovaj korak nosi i najveće finansijsko opterećenje jer je potrebno platiti različite takse i naknade odnosno trošak za terenske radove elektrodistribucije na obezbeđivanju priključka. 

– Problem sa obradom zahteva za priključenje nije nov, na njega smo ukazivali godinama. Nepoštovanje rokova i predugo čekanje, potreba da investitori pozovu službenike ponaosob da bi proverili status svog predmeta i nesaglasnost oko iznosa taksi koje je potrebno platiti, najčešći su izazovi. Kompleksan regulatorni okvir i predvidivost visine očekivanih troškova za priključenje uz pribavljanje potrebne dokumentacije gotovo je nemoguća misija za buduće korisnike, što utiče na efikasnost postupka i tu je potrebno napraviti pomake  – kaže Jasmina Radovanović, šefica Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u, i dodaje da su ranija istaživanja pokazala da čak 95% ispitanika smatra da je trošak priključenja na struju nesrazmerno visok u poređenju sa uslugom. 

U NALED-ovoj Sivoj knjizi 15, čak tri preporuke bave se ovom temom, a jedan od ključnih predloga je da imaoci javnih ovlašćenja (u ovom slučaju elektrodistribucije), ne naplaćuju naknadu za uslove za projektovanje i priključenje što je nedavno i usvojeno kroz amandman na izmene Zakona o planiranju i izgradnji za objekte A i B kategorije. Dugoročno rešenje bilo bi i uspostavljanje digitalne platforme za izradu planskih dokumenata, kako bi investitori i projektanti na jednom mestu, efikasno i transparentno, mogli sami da saznaju koji su uslovi za priključenje, što bi ubrzalo infrasturkturni razvoj i suzilo prostor za korupciju. 

Nakon dobijanja lokacijskih uslova, sledi najduži korak, a to su radovi elektrodistribucije na obezbeđivanju priključka i tehnička kontrola. U poslednjem Doing business izveštaju, elektrodistribucije su taj posao završavale u proseku za 89 dana.  

Za preostala tri koraka – inspekcija unutrašnjih instalacija, potpisivanje ugovora s EPS-om i instalacija brojila – potrebno je još 12 dana tako da je za celokupni posao bilo neophodno strpljenje u trajanju od 125 dana. To se podudara i sa istraživanjem NALED-a u kojem su sagovornici iz privrede i lokalnih samouprava navodili da je za njih celokupna procedura priključivanja na struju trajala od dva do pet meseci. 

Procedura priključenja na distributivni sistem električne energije definisana je Zakonom o energetici, Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima i ista je za sve kategorije potrošača - individualna domaćinstva, stambene zgrade i industrijske komplekse.  

Najnovija analiza o rešavanju zahteva za priključivanje na struju urađena je u okviru analize praćenja brzine izdavanja građevinskih dozvola koju sprovodi NALED.  


Povezani Sadržaji

Vesti

Bolje definisanje računa za struju korak ka boljem položaju prozjumera

07.06.2023

Gotovo tri četvrtine građana koji su investirali u solarne panele očekivalo...Pročitaj vest
Vesti

Energetska budućnost Srbije nezamisliva bez zelene energije

07.06.2022

Prelazak na čiste izvore energije, energetska efikasnost i uticaj krize...Pročitaj vest
Vesti

Izmene Zakona o PDV-u predvidele bi olakšice za prozjumere

22.02.2023

Usvajanje izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i Zakona o PDV-u...Pročitaj vest
Vesti

Otvoren međunarodni sajam Energy decentral/Euro Tire

09.02.2021

Danas je otvoren međunarodni sajam "Energy decentral/Euro Tire"koji nudi...Pročitaj vest
Vesti

Ulaganja u obnovljive izvore energije ključ za zdravu životnu sredinu

20.08.2021

Mere i podsticaji za korišćenje obnovljivih izvora energija koje za...Pročitaj vest
Vesti

Usvojene preporuke za poboljšanje položaja prozjumera u Srbiji

15.05.2023

Unapređenje pozicije kupaca-proizvođača i kreiranje stabilnih i predvidivih...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE