[RTS] Paušalcima teško da prežive ukidanje zaštitnog povećanja poreza

Do sada se paušalcima porez za narednu godinu mogao povećati do 10% u odnosu na prethodnu, a od Nove Godine prestaće da važi odredba u Uredbi o paušalnom oporezivanju, tako da bi porez mogao biti znatno veći. Promena bi mogla da se dogodi u nezgodnom trenutku, u vreme aktuelne krize i visoke inflacije.

- Može doći do toga da se poveća ta obaveza za paušalce. Oni koji su imali obavezu od 20.000, ako se zadrži to ograničenje od 10%, imaće obavezu od 28.000-29.000, što nije malo, ali bez tog ograničenja ta obaveza može da ide možda na 50 ili 60.000, što bismo svakako hteli da izbegnemo, objasnio je Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u, gostujući u jutarnjem programu RTS-a i dodao da bi takva praksa mogla da dovede do toga da pojedini paušalci zatvore svoje radnje što ne bi bilo dobro ni za njih, kao ni društvo u celini.

Prema njegovim rečima, inicijativa koju su nedavno uputili NALED i Digitalna zajednica Ministarstvu finansija odnosi se na to da se ograničenje o rastu od 10% nastavi i u narednim godinama, kao i da bi s obzirom na inflaciju bilo prihvatljivo da se nameti povećaju za stopu inflacije plus 10 odsto ali ne više od toga. Ocenio je da bi se u slučaju usvajanja predloga, on mogao primenjivati od početka naredne godine.

Inicijativom je obuhvaćen i dodatni predlog - da se promeni način obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta.  

- Prema analizi, samo dve delatnosti koje su tipične za rad na internetu, a to su nastava stranih jezika i virtuelni asistenti da ima 39.000 naših sugrađana koji su angažovani na tim poslovima, a koji ni na koji način nisu deo sistema, nisu ni u jednom poreskom režimu, ne plaćaju porez i nemaju nikakve odgovarajuće benefite zaštite po osnovu plaćanja poreza i doprinosa, te je stoga važno da pronađemo prihvatljivu meru oporezivanja – kazao je Vasiljević.

Kako je dalje objasnio, prosečna plata nastavnika jezika je oko 80.000 dinara, dok više od 70% asistenata zarađuje oko 70.000 dinara mesečno. Ukoliko bi od toga plaćali poreze I doprinose u iznosu od 50.000-60.000 dinara, to bi za njih bilo neisplativo, posebno ako rade u većim gradovima kao što su Beograd ili Novi Sad, pošto je veći porez nego u manjim mestima.

- Ako bismo imali iznos koji je prihvatljiv odnosno za nekog ko zarađuje oko 70.000 dinara radom na internetu, da bi iznos oko 25.000 dinara poreza i doprinosa bio prihvatljiv, što je mnogo manje u odnosu na ono što bi sada morali da plate, što je gotovo 80%. Pretpostavljamo da bi najmanje dve trećine onih kojih su sada u sivoj radnoj zoni prešlo i registrovalo se u paušalni način oporezivanja. Procene su da bi država na osnovu toga prihodovala preko 600 miliona dinara na godišnjem nivou, istakao je Vasiljević. 

Snimak celokupnog gostovanja možete pogledati ovde

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Kalkulator za novo paušalno oporezivanje

15.11.2019

Na portalu www.jpd.rs ilustrativni kalkulator za izračunavanje poreske obaveze za četiri godine unapred...Pročitaj vest
Vesti

Paušalci vole da sami izračunaju porez

18.04.2021

Preduzetnici paušalci i oni koji tek razmišljaju da pokrenu biznis, čak 166.500 puta su tokom prošle godine koristili...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE