Održane obuke za nove BFC SEE evaluatore širom regiona

Tokom proteklih mesec dana više od 50 potencijalnih evaluatora prošlo je obuke za stručno usavršavanje kako bi se uključili u proces ocenjivanja u kojoj meri lokalne samouprave ispunjavaju kriterijum za sticanje certifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE).

Gradovi i opštine iz osam ekonomija zapadnog Balkana ušle su u proces certifikacije po najnovijoj IV ediciji BFC SEE programa sa ciljem da pokažu da nude usluge po meri privrede.

Dvodnevne obuke organizovane su u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici, Beogradu, Mostaru, Rijeci i Banja Luci, uz pomoć Tehničkih sekretarijata. REDAH, Privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Crne Gore, CLER, ALAA, ZELS i Riinvest su u saradnji sa NALED-om organizovali sveobuhvatan program obuke za potencijalne proveravače, a facilitatori na ovim edukacijama bili su dugogodišnji eksperti iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja sa iskustvom u radu u okviru BFC SEE procesa, Dijana Spalević i Jovica Damnjanović.  

Oni su sa učesnicima treninga prolazili kroz ulogu i zadatke evaluatora, sprovođenje procesa certifikacije prema najnovijoj metodologiji, kao i kroz svih 10 kriterijuma certifikacije, odnosno kako da BFC SEE evaluatori adekvatno procene i ocene ispunjenost kriterijuma i potkriterijuma, od strane gradova i opština. Po završetku dvodnevnih obuka potencijalni evaluatori biće testirani, nakon čega bi stekli licencu ovlašćenog proveravača.

Takođe, u Tirani i Prištini održane su i obuke za predstavnike zainteresovanih lokalnih samouprava kako bi saznali šta će se sve od njih očekivati kada proces certifikacije započne.

Gradovi i opštine koje ove godine ulaze u trku za dobijanje BFC SEE certifikata, susrešće se sa najnovijim, unapređenim setom kriterijuma, koje treba da ispune kako bi stekle status lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem. U tom procesu, biće nadzirani, kontrolisani i proveravani od strane nezavisne stručne komisije, glavnog i pratećeg evaluatora koji ocenjuju stepen uspešnosti na poljima razvoja strateških dokumenata, prostornih planova, organizacionih kapaciteta, naplate lokalnih nameta, podrške preduzetništvu i slično.

Za 10 godina postojanja BFC SEE Programa više od 100 gradova i opština prošlo je kroz proces certifikacije. Kako bi i sam Program išao u korak sa zahtevima savremenog društva i modernim oblicima poslovanja, BFC SEE  je tokom prošle decenije u nekoliko navrata unapredio svoju metodologiju, standarde i kriterijume.

Ove godine, odobrena je poslednja, IV edicija BFC SEE standarda. Sa najnovijim izdanjem, stigla su i značajna poboljšanja sadržaja, razvojnih modela i inovacija koje Program nudi lokalnim samoupravama. Novine se posebno prepoznaju u oblasti digitalizacije opštinskih usluga, zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije.

BFC SEE podstiče gradove i opštine da imaju što efikasniji sistem građevinskih dozvola, da raspolažu informacijama koje povoljnosti za investiranje nude, da budu što transparentnije po pitanju troškova poslovanja za privredu. Lokalne samouprave koje su učestvovale u Programu, kao najznačajnije benefite najčešće ističu veće umrežavanje i regionalno povezivanje BFC opština, prepoznatljivost i promociju, kao i mogućnost učešća u regionalnim inicijativima i projektima.

Ligi šampiona lokalnog razvoja se prošlog meseca pridružio i Paraćin, što ga čini 12. opštinom u Srbiji koja poseduje ovaj certifikat. Nedavno je objavljen javni poziv gradovima i opštinama da se uključe u novi krug certifikacije, a svi zainteresovani se mogu obratiti svojim tehničkim sekretarijatima. Kada je reč o Srbiji, lokalne samouprave se mogu prijaviti NALED-u. Program podržava GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS).


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Vesti

Obuka kandidata za buduće verifikatore BFC SEE programa

02.11.2018

Više od 40 stručnjaka iz oblasti LER-a iz BiH, Makedonije, Crne Gore,...Pročitaj vest
Vesti

Paraćin stekao status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem 

28.06.2023

Paraćin je ove godine po prvi put uspešno prošao kroz BFC program...Pročitaj vest
Vesti

Požarevac, Šabac i Ćuprija dobitnici BFC SEE certifikata

24.10.2019

54 opštine i grada u regionu do sada sticale certifikat...Pročitaj vest
Vesti

Region jugoistočne Evrope bogatiji za 30 novih investicionih destinacija

30.09.2022

Za deset godina koliko se međunarodni Program certifikacije opština...Pročitaj vest
Vesti

U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

03.03.2023

U okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE